Održani “Dani polja strnih žita“ u Bijeljini

U organizaciji Resora za pruženje stručnih usluga u poljoprivredi, juče su u Bijeljini održani „Dani polja strnih žita“. Posjetioci su obišli oglede na imanju Ilije Lazića u Velinom selu, gdje su zasađene 34 sorte pšenice i PD Semberija u Novom Selu sa 61 sortom ječma, pšenice i tritikala.

-Ova dva lokaliteta se međusobno razlikuju, prvenstveno u osobinama zemljišta i nivou primjenjene agrotehnike, pa ćemo da vidimo kakve će biti razlike u prinosima. Što se tiče trenutnog stanja ozime pšenice, možemo biti zadovoljni obzirom na zdravstveno stanje biljke, posebno lista zastavičara i klasa – rekao je Dragan Zarić, rukovodilac PJ Bijeljina Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

Pšenicu kao stratešku kulturu podržava resorno Ministarstvo sa 300 maraka po hektaru zasijane površine i regresiranim gorivom.

– Ministarstvo će se potruditi da ove godine isplati podsticaje prije žetve pšenice, bar jedan dio ukuliko budemo u mogućnosti. Čim novac bude na raspolaganju biće na računima naših poljoprivrednih proizvođača – izjavio je pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Goran Bursać.

U Republici Srpskoj pod pšenicom je 45.000 hektara.

Ogledna polja postavljena su u svim krajevima gdje je obimna proizvodnja.

U Semberiji na makrooglednom polju nalazi se 61 sorta, 80 odsto je novih čiji se genetski potencijal provjerava za proizvodnju narednih godina.

Više pročitati  OVDJE