Одржани “Дани поља стрних жита“ у Бијељини

У организацији Ресора за пружење стручних услуга у пољопривреди, јуче су у Бијељини одржани „Дани поља стрних жита“. Посјетиоци су обишли огледе на имању Илије Лазића у Велином селу, гдје су засађене 34 сорте пшенице и ПД Семберија у Новом Селу са 61 сортом јечма, пшенице и тритикала.

-Ова два локалитета се међусобно разликују, првенствено у особинама земљишта и нивоу примјењене агротехнике, па ћемо да видимо какве ће бити разлике у приносима. Што се тиче тренутног стања озиме пшенице, можемо бити задовољни обзиром на здравствено стање биљке, посебно листа заставичара и класа – рекао је Драган Зарић, руководилац ПЈ Бијељина Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди.

Пшеницу као стратешку културу подржава ресорно Министарство са 300 марака по хектару засијане површине и регресираним горивом.

– Министарство ће се потрудити да ове године исплати подстицаје прије жетве пшенице, бар један дио укулико будемо у могућности. Чим новац буде на располагању биће на рачунима наших пољопривредних произвођача – изјавио је помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Горан Бурсаћ.

У Републици Српској под пшеницом је 45.000 хектара.

Огледна поља постављена су у свим крајевима гдје је обимна производња.

У Семберији на макроогледном пољу налази се 61 сорта, 80 одсто је нових чији се генетски потенцијал провјерава за производњу наредних година.

Више прочитати  ОВДЈЕ