Одржана сточна изложба у Гацку

Јуче је у Гацку одржана 45. по реду регионална сточна изложба. Покровитељи ове манифестације, као и претходних година, били су Општина Гацко у сарадњи са земљорадничком задругом Гацко и Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

С обзиром на лоше временске услове на изложби је нашло учешће више од 100 излагача, а планирани наградни фонд дијелио се у следећим категоријама говеда: бикови расе гатачког говечета (властити узгој), старости од 1-2 године и старости преко 2 године;

телад расе гатачког говечета (мушка и женска), старости од 3-6 мјесеци и старости од 6-12 мјесеци;

јунице расе гатачког говечета, старости 12-18 мјесеци и стеоне јунице;

краве расе гатачког говечета, старости до 10 година и краве и јунице осталих раса из властитог узгоја.

Када су у питању овце, наградни фонд се дијелио у следећим категоријама: овце свих раса (стадо од 10 грла), јагњад свих раса (стадо од 10 грла) и овнови за приплод свих раса.

У области коњарства наградни фонд се дијелио за приплодне кобиле и пастуве свих раса, а у области свињогојства наградни фонд се дијелио за категорије: нерастови, назимице и крмаче свих раса.

Такође, у оквиру сточне изложбе организована је и изложба паса свих раса, а одржана је и традиционална гатачка корида гдје су се награде дијелиле на побједника у борби великих бикова преко 700 kg живе мјере и  побједника у борби малих бикова до 700 kg живе мјере.

Комисија за оцјену грла била је подијељена у двије групе са по три члана. Једна група је оцјењивала грла у говедарству, а друга у овчарству, коњарству, свињогојству, као и у борби бикова. Без обзира на све неповољне околности које су пратиле пољопривредне произвођаче у протеклом периоду, посјетиоци изложбе су могли да виде изузетно квалитетна грла свих категорија домаћих животиња.

Ове године је по први пут за најбоље оцјењена грла квалитетно приплодних говеда, пригодне награде у сточној храни обезбједило представништво предузећа за производњу сточне хране “Геби” из Билеће.

 

 

Оставите одговор