Одржана презентација љетне резидбе воћњака у Броду

У селу Доњи Kлакар у општини Брод јуче је организована презентација љетне резидбе воћњака током које је наглашено да овај поступак доприноси бољој родности и здравијим и виталнијим стаблима.

Александар Поповић из Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, рекао је да се резидба првенствено односи на “капе” воћака које црпе много енергије, неродне су, спречавају продирање свјетлости унутар крошње и уколико се не одстране стабло је подложно развоју инсеката и болести.

– Раније смо имали неколико сличних презентација, а сада само се састали да видимо у каквом су стању воћке и да воћарима укажемо да је у љетној резидби потребно одстранити неродне гране које узимају снагу – рекао је Поповић.

Вид Ракић, предсједник Удружења “Воћар” из Брода које је организовало презентацију, рекао је да се на подручју ове општине под воћарским врстама налази 605 хектара, од чега је 15 хектара савременијих воћњака, и истакао да је љетну резидбу најбоље урадити средином јуна, а најкасније до краја јула.

Он је навео да је циљ презентације константна едукација воћара и примјена савремених метода и савјета стручњака ради развоја воћарства.

– Имамо континуитет у раду Удружења, а једна од активности су презентације на терену, гдје едукујемо воћаре и оне који се желе бавити воћарством о савременим достигнућима у овој области – рекао је Ракић.

ИЗВОР: СРНА