Одржана предавања за пчеларе

У организацији Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди  ПЈ Соколац, Удружења пчелара “Рој“ Источно Сарајево и Удружења пчелара “Пале”, у суботу je одржано стручно предавање на  тему “Прољећни развој пчела са освртом на најзначајније болести пчела”.

Занимљиво, корисно и едукативно предавање окупљеним пчеларима одржао је магистар пчеларства Радивоје Максимовић, а предавању је  присуствовало више од 70 пчелара.

-Најпотребније послије зимског мировања пчела је очистити подњачу, погледати да ли су сва друштва жива, да ли имају матицу, извршити контролу хране и увјерити се у здравствено стање пчела – истакао је Максимовић.

Такође је  препоручио пчеларима, да стимулишу исхрану пчелињих друштава са погачама, а након првог цвјетања воћа и стимулативно прихрањивање шећерним сирупом. Пчеларима је савјетовано и додатно утопљавање пчелињег легла, да би се спријечиле посљедице великог смјењивања дневних и ноћних температура.

Пчеларство је један велики потенцијал у који треба улагати и  пчеларством се треба бавити као занимањем, а не хобијем, јер једино тако се може осјетити права симбиоза између пчеле и човјека.

У склопу ИФАД пројекта у току је реализација пословних планова у овим општинама и пчеларима ће бити подјељена опрема кроз 2 стартап пакета, као и опрема за Удружења чиме ће се постићи омасовљење пчеларске производње, повећање продуктивности пчелињих заједница, остварење додатних прихода пчелара као и јачање капацитата Удружења.