Oдржана предавања за пчеларе

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске организовало је јуче у Бијељини обуку за пчеларе о теми “Прољећни развој и припрема производних друштава за багремову пашу”. Предходна два дана, иста предавња су одржана и у Лопарама и Угљевику.

Стручни сарадник за сточарство у Ресору за пружање стручних услуга у пољопривреди, Саша Драгичевић рекао је да је било ријечи о зазимљавању пчелињих душтава, изимљавању и прољетном развоју пчелињих друштава, са акцентом на припрему за главну пчелињу пашу.

“Прошле године су биле лоше, али се надамо да ће у овој бити више лијепог времена, да ће пчеле искористити те прилике, а са нашим пчеларима смо поновили које су то главне активности на које треба обратити пажњу када је у питању изимљавање, контрола тренутног стања у кошницама као и припрема пчелињих друштава за главну пашу-багрем”, рекао је Драгичевић.

Он је нагласио да пчелари у овом периоду морају да знају стање у кошницама, количину резерве, залиха хране, присуство матице и да искористе прве лијепе дане како би се утврдило чиме се у кошницама располаже.

“Kако прољеће буде долазило, почећемо са озбиљнијим првим прегледима, са прехрањивањем пчелињих друштава, проширивањем легла за матицу и стварањем јаких заједница како би до краја априла могли да уђемо спремни за багрем који у овим крајевима долази прилично рано, већ између 1. и 6. маја”, рекао је Драгичевић.

Он је навео да тренутно стање и временске прилике нису ишле на руку пчеларима, не само у прошлој години, него и претпрошлој.

“Прошлу годину окарактерисао је слаб унос меда, дуготрајан период са учесталим падавинама, изостанак багрема, изостанак ливадске паше, мањи број пчела у кошницама, и, нажалост, повећан број присуства варое као једног од водећих проблема када је у питању здравље пчела”, рекао је Драгичевић.

Говорећи о подстицајима у пчеларству, он је нагласио да ресорно министарство путем Правилника о новчаним субвенцијама у пољопривреди, сваке године субвенционише удружења пчелара, односно она удружења или пчеларе који посједују већи број пчелињих друштава, а минимум је 50 друштава која су уписана у евиденцију пчелара и пчелињака Републике Српске.

Драгичевић каже да Српска има велики потенцијал у пчеларству, али да сада у прилог не иду климатске промјене.

“Међутим, пчелари се морају довијати тако да се баве сељењем пчелињака на пчелињу пашу, да приближе пчеле храни или да засијавају медоносно биље које би било корисно јер би се приближило кошницама”, рекао је Драгичевић.

Он је навео да је три дана боравио на подручју Семберије и Мајевице и разговарао са пчеларима, те да је фасциниран радом њихових удружења и великим бројем чланова.

Начелник Одјељења за пољопривреду Града Бијељина Стево Тривковић рекао је да Градска управа и Одјељење заједно са ресорним министарством учествују у овим предавањима.

“Пчеларство је јако важно не само за нашу заједницу, него и за цијелу Републику Српску. Производња на подручју Бијељине је изузетно добра и наш интерес је да их подржимо. Планирамо да пчеларима дамо подршку, а у овом моменту тачан износ подстицаја није познат, али ићи ће сигурно из Аграрног буџета града”, додао је Тривковић.

Он је навео да се са пчеларима одржавају редовни састанци, а да ће на предстојећем бити дефинисана висина подршке за пчеларе из градског буџета.

Организатор предавања био је Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди у сарадњи са локалним одјељењима за пољопривреду Бијељине, Лопара и Угљевика,  Удружења пчелара из ових општина и Савеза удружења пчелара Републике Српске.

Предавање је одржано у Центру за културу “Семберија” у Бијељини.

 

ИЗВОР: Срна

Оставите одговор