Одржана обука “Резидба засада шљиве”

Јуче је у организацији Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди ПЈ Соколац и Пољопривредне задруге “УВАЦ-РУДО”, за двадесет произвођача шљиве са подручја општине Рудо, одржана практична обука “Резидбе засада шљиве”.

Циљ обука је био да се произвођачи упознају са значајем правилног заснивања засада шљиве, као и практично показиване резидбе која ће допринијети напорима воћара да се у воћњацима постижу добри резултати када је ријеч о приносима и квалитету плодова.
Резидба је основни помотехнички захват, а воћке је потребно орезивати из више разлога, а то су да се редовном резидбом постиже правилан омјер између вегетативних и родних пупољака како би се успоставила равнотежа између раста и родности. Осим тога, регулише се равнотежа између подземног и надземног дијела биљке.

У претходном периоду је реализацијом пословног плана “Производња шљиве” у општини Рудо засађено шест хектара нових површина засада шљиве. У склопу пројекта ангажовано је 30 пољопривредних произвођача и чланова задруге ПЗ “УВАЦ-РУДО”. Пројекат финансира општина Рудо са 50 одсто, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске преко пројекта ИФАД 40 одсто и сами корисници учествују са 10 одсто.