Одржана манифестација „Дан органске производње Српске“

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске организовало је јуче, по први пут, манифестацију „Дан органске производње Српске“ на фарми „Јокић“ у Великој Илови код Прњавора.

Органска производња у Републици Српској у посљедње двије године удвостручила се по броју заинтересованих пољопривредника и по хектарима засијаним овим културама, рекао је помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Горан Бурсаћ.

Бурсаћ је навео податак да је прије пет година у Републици Српској било 150 хектара под органском производњом, а да је то данас 1.030 хектара.

“То је показатељ да ова производња има будућност, а ми као министарство покушавамо да донесемо добре мјере које би доста значиле произвођачима. У односу на прошлу годину удуплали смо линије подстицаја да људи имају додатни мотив”, рекао је Бурсаћ током манифестације Дан органске производње Српске, одржаног на фарми “Јокић” у Великој Илови, општина Прњавор.

Бурсаћ је прецизирао да су подстицаји за органску производњу 600 KМ по хектару, али да то није све јер органски произвођачи могу да користе и све остале линије подстицаја – за капиталне инвестиције, куповину механизације, пластеника и остале потребне опреме.

Он је напоменуо да су учињени велики напори да се органска производња стави у фокус, а претходило је стварање знака за органску производњу Републике Српске, израда одговарајућих брошура и организација радионица и јавних скупова, док је представницима маркета и продајних ланаца савјетовано да промовишу такав производ и означе га да би потрошачи били сигурни да је то оно што желе.

Манифестацији у Великој Илови присуствовао је и Ненад Новаковић, директор “Органик контрол система”, сертификационог тијела из Суботице, који је истакао значај оваквих догађаја, те указао да је органска производња перспектива пољопривреде не само у Републици Српској него и у региону.

“Ми треба да се бавимо производњом која представља неку врсту био шпајза, мале, фине производње које раде релативно скупе прозводе који тржиште могу наћи у градским центрима Републике Српске, Хрватске, Србије, а ту је и извоз у ЕУ и далеке земље гђе је органска храна препозната као здрава и која штити животну средину”, појаснио је Новаковић.

Фарма “Јокић” у Великој Илови располаже са 120 грла стоке, од којих је 70 музних грла. Има 1.500 метара квадратних простора за смјештај стоке, а обрађују и око 70 хектара земљишта.

“Наша фарма се од 2000. године укључила у пројекат органске производње, односно едукацију, обуку и сертификацију органске производње. Већ 21 годину посједујемо сертификат за биљну производњу, а ове године смо се укључили у сертификацију и сточарске производње и прераде”, рекао је власник Златко Јокић.

Он очекује да ће за годину-двије захваљујући сертификованој производњи моћи да своје производе пласира директно на тржиште.

“То би били готови производи – брашно од спелте, хељде, ражи, пшенице, кукуруза, а у плану имамо и производњу сира”, рекао је Јокић.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш подсјетио је да је ресорно министарство прошле године за 1.004 пољопривредна произвођача из ове локалне заједнице исплатило 3.936.000 KМ, док је општина за око 500 пољопривредника исплатила 516.000 KМ подстицаја.

 

ИЗВОР:Срна