Савез произвођача јагодичастог воћа у БиХ у сарадњи са CARITAS Швицарске у Босни и Херцеговини организовао је 24.04.2019. године  „VIII годишњу конференцију произвођача и откупљивача јагодичастог воћа у Босни и Херцеговини“ у Сарајеву.

Овај догађај  је био прилика да се сви учесници укључени у производњу, откуп, прераду и пласман јагодичастог воћа упознају са актуелностима и трендовима у Босни и Херцеговини, регији и земљама ЕУ везано за производњу и тржиште јагодичастог воћа.

Упркос чињеници да сектор малинарства у протекле двије године пролази кроз тежак и несигуран период, малина је и даље водећи извозни БХ производ у сектору воћа и поврћа. На малину се односи 45% укупног извоза у сектору са извозом од 23.400 тона у 2018. години. Висока производња доводи до високих очекивања, што је у директној коорелацији са изазовима свјетских тржишних цијена, стандарда квалитета и климатских промјена.

Циљ  конференције је да представи ланаце производње јагодичастог воћа и да окупи на једном мјесту све учеснике у ланцу вриједности, представи проблеме и изазове са којима се произвођачи у БиХ и регији сусрећу, те омогућити кључним актерима да успоставе контакте са потенцијалним партнерима, размјене искустава и промовисању дијалог.