Održan seminar “Promocija lanca vrijednosti proizvodnje krompira”

U protekla dva dana na području opštine Rogatica održani su seminar i stručna predavanja iz oblasti savremene tehnologije proizvodnje krompira, kao i o trendovima trgovine istim.

U organizaciji UNDP-a, u sklopu projekta EU4Business, održan ja seminar na temu “Promocija lanca vrijednosti proizvodnje krompira u brdskim i planinskim predjelima u BiH”, na imanju u vlasništvu Agromont d.o.o. Borike, u selu Šetići.

Povoljni agroekološki uslovi pozicionirali su područje opštine Rogatica kao ključno mikro područje u Bosni i Hercegovini kada je u pitanju proizvodnja sjemenskog i merkantilnog krompira.

Seminaru su prisustvovali uzgajivači krompira kako u brdsko planinskim krajevima, tako i u drugim područjima gdje je ova kultura dominantna. Pored toga, pozivu na isti odazvali su se brojni teoretičari i praktičari u ovoj oblasti, polazeći od akademske zajednice, predstavnika relevantnih državnih institucija te međunarodne donatorske zajednice.

U organizaciji Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata, u skupštinskoj sali Opštine Rogatica održana su i stručna predavanja za male proizvođače krompira na ovoj regiji.

U ovogodišnjoj proljećnoj sjetvi na području opštine Rogatica zasijano je ukupno 261 hektar zemljišta pod krompirom. Na 91 hektaru nalazi se sjemenski krompir, koji su zasadili registrovani proizvođači “Agros” Ozrena Planojevića, “Agromont” Novaka Motike, Udruženje poljoprivrednih proizvođača “Solanum product” i “Agro plod” Dragana Džide, svi sa područja Borika, odakle uvijek dolazi najbolji rod. Visoravan Borike se nalazi na 1000 m nadmorske visine, prepoznatljiva je po proizvodnji krompira izvrsnog kvaliteta. Oko 70 poljoprivrednih proizvođača sa ovog područja bavi se proizvodnjom merkantilnog i sjemenskog krompira.

Predavači su bili prof.dr Živko Bugarčić i prof.dr Zoran Broćić. Prisutni su mogli da se detaljnije upoznaju sa modernom tehnologijom proizvodnje krompira u brdsko planinskim terenima, te trendovima trgovine krompirom kako u BiH tako i u zemljama regije.

Ovaj jedinstven događaj okupio je sve one koji su u BiH ali i u regiji prepoznali važnost primjene savremenih tehnologija i uvođenje dobrih praksi u poljoprivrednoj proizvodnji.