Одобравају се сви захтјеви за капиталне инвестиције у 2020. години

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић обавијестио је представнике републичких пољопривредних удружења о новој мјери Владе Српске која се односи на прихватање свих пристиглих захтјева за капиталне инвестиције у пољопривреди, за које ће бити издвојено око 14 милиона KМ.

Тиме ће бити загарантовано инвестирање више од 40 милиона KМ приватних средстава свих корисника, саопштено је из ресорног министарства.

С обзиром на стратешко опредјељење Министарства у овој години, средства за капиталне инвестиције су дупло већа у односу на прошлу годину када је за ове инвестиције издвојено 6.900.000 KМ буџетских средстава.

У складу са бројем пристиглих пријава, за пољопривредну механизацију биће издвојено 6,7 милиона KМ, за инвестиције у сточарству 3,5 милиона KМ, милион KМ за инвестиције у биљној производњи, а за инвестиције у прераду пољопривредних производа 2,5 милиона KМ.

“Пољопривредници ће моћи да остваре 30 одсто, односно 40 одсто поврата средстава за сваку инвестицију”, наводе из ресорног министарства.

На овај начин биће обезбијеђено јачање домаће пољопривредне производње, дугорочна стабилизација снабдијевања домаћим пољопривредним производима, али и одржавање нивоа инвестиција у производњи у условима ванредног стања.

Пашалић је одржао видео-конференцију са представницима републичких пољопривредних удружења.

 

ИЗВОР: СРНА