Обиљежено 10 година Института за генетичке ресурсе

Институт за генетичке ресурсе Универзитета у Бањој Луци данас је обиљежио 10 година постојања и рада. Гордана Ђурић, директор Института за генетичке ресурсе представила је дугогодишњи рад института, те нагласила да усљед већег пораста броја становништва те урбанизације и данашњег начина живота све мање гаје аутохтоне сорте. Да не би дошло до њиховог губитка потребно је радити на одржавању и чувању аутохтоних сорти гдје велики значај томе придоносе банке за чување сјемена. Уручене су захвалнице и плакете институцијама и сарадницима који су учествовали, подржали  и унаприједили сам рад Института за генетичке ресурсе.

Слика 1. Обиљежено 10 година постојања Института за генетичке ресурсе

 

У склопу обиљежавања јубилеја одржана је и продајна изложба традиционалних производа у Алеји платана заштићеног подручја у Кампусу. Представљени су многобројни домаћи производи  као што су: производи од дрварске дрењине, Друштво пчелара Бања Лука, Здрава храна „Кула“, Пољопривредно газдинство Марушић, Хуманитарно удружење жена „Дуга“, Традиционални производи из Јања, Херцеговачка кућа и многи други.

 

Слика 2. Изложба традиционалних производа

 

Од традиционалних аутохтоних производа Удружење пољопривредних произвођача „Јањ“ из Шипова представили су јањски кајмак и сир од необраног млијека у плетеници. На данашњој продајној изложби своје производе од млијека је изложила Драгица Миловац. Удружење је такође члан пољопривредног Кластера „Крајина“ који има циљ да организује ефикасну примарну производњу, прераду и пласман производа на подручју бањалучке регије, као и обезбјеђивање сигурности у самој производњи и пласману пољопривредних производа.