Obilazak sabirnih mjesta za mlijeko na Sarajevsko romanijskoj regiji

Savjetodavci područne jedinice Sokolac krenuli su sa aktivnošću obilaska  svih sabirnih mjesta za sirovo mlijeko na cijeloj Sarajevsko – romanijskoj regiji. Jedna od opština koju su prvu posjetili jeste i opština Han Pijesak.

U ovoj regiji  sabiranje, otkup i predaja mlijeka se odvija na ustaljene načine koji zavise od proizvodnje, uslova terena, puteva i mnogih drugih faktora. Mlijeko je namirnica velikog obima, ali relativno male težine, te obezbjeđenje transporta mlijeka je dosta složen problem. Za postavljanje sabirnih mjesta za otkup mlijeka je važna učestalost otkupa, udaljenost domaćinstva i obezbjeđenje stalne dnevne količine mlijeka. Mnogi činioci djeluju na otkup mlijeka, te količina mlijeka varira iz dana u dan. Uspjeh u otkupu zavisi mnogo od otkupljivača mlijeka, koji mora primati mlijeko po kvalitetu, hladnoći, čistoći, a u isto vrijeme ukazivati proizvođaču na greške koje se pojavljuju kod mlijeka. Među najvažnijim činiocima je svakako hlađenje mlijeka. Dobro ohlađeno mlijeko može da se čuva i transportuje do mljekare bez teškoća, a mlijeku lošeg kvaliteta bez hlađenja u toku transporta se povećava kiselost i gruša se.

Prikupljanje mlijeka, način, uslovi i kvalitet razlikuju se od jednog sabirnog mjesta do drugog, a posebno po regijama i poljoprivrednim organizacijama, a takođe i od rada same mljekare. Danas postoji jedan od osnovnih načina otkupa sabiranje u posebne bazene »laktofrize«.

Cilj posjeta sabirnih mjesta jeste uvid u poštovanje higijenskih uslova koji su propisani Pravilnikom o uslovima za rad sabirnih mjesta za sirovo mlijeko i uvid u pogledu opštih uslova koje treba da ispunjava.

 

Ostavite odgovor