Обилазак Репро центара и тестних станица за производњу матица

У склопу активности  Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди, савјетодавци  ПЈ Соколац су теренским обиласком Репро-центара и тестних станица извршили контролу, преглед и оцјењивање матица родоначелница и матица које потичу од родоначелница, које се налазе у тестирању на тестним станицама. Преглед и оцјене су урађени по инструкцијама  и  под надзором Пољопривредног факултета Бањалука.

На територији коју поткрива ПЈ Соколац имају два Репро-центра за производњу матица и двије тестне станице за тестирање особина матица. Репро-центри за производњу матице су код пчелара Зорана Батинића у Сокоцу и Богдана Новаковића у Рудом, док су тестне станице код пчелара Драгише Kовачевића у Сокоцу и Јунуса Туфекчића у Вишеграду.

Главни циљеви Репро-центара и тестних станица за производњу матице су одржање и заштита домаће аутохтоне расе пчела  са ових простора – карнике (Апис меллифера царница) и њихових пчелињих заједница са свим њиховим карактеристикама. То су велика продуктивност, мала потрошња хране, добро презимљавање, релативно благ темперамент, одличан (буран) прољетни развој, толерантност на болести те жаштита аутохтоности пасмине пчела кроз континуирану селекцију одгојених матица на што пожељније ове наведене особине.

Поред тога, један од циљева је да се селекцијским узгојем матица подстакне и оснажи даљњи развој пчеларства и побољша производња пчеларских производа која ће резултирати увијек већим економским и финанцијским резултатима и новим професионалним радним мјестима у пчеларству.

Испитивање особина пчелињих матица врши  се на пчелињацима узгајивача матица и на тестним станицама код пчелара, односно врши се контрола перформанси и прогени тестови матица. Прате се особине матица и друштава матичне популације и то: способност презимљавања, прољећни развој, ројидбени нагон, мирноћа пчела на саћу, агресивност, продуктивност, толерантност на болести и хигијенско понашање пчела. Свака матица родоначелница и матица кћерка која је у тестирању означена је јединственим животним бројем. Узгајивачи за свако своје друштво/матицу воде Матичне листове.

За узгој квалитетне матице потребно је обезбиједити квалитетан генетски материјал, тј. матицу са најбољим особинама. Савремени начин пчеларења захтијева замјену матице сваке друге године (селећи пчелари сваке године), па су потребе за матицама у сталном порасту. Важан аспект узгоја квалитетних матица након одабирања одговарајућих линија мајки, је обилна исхрана ларви квалитетном храном у стартер друштвима.