Представници Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди ПЈ Соколац и Пољопривредног кластера СРП су обишли већи број малинара на територији општине Вишеград . Циљ обиласка је мониторинг и праћење рада агронома који су добили задатак да теренским посјетама произвођача малине на њиховим засадима успоставе модел савјетодавног рада за малинара.

Модел савјетодавног рада конципиран је тако да  агрономи савјетодаваци теренским обиласком свих малинара преносу све битне информације и савјете о технологији узгоја и заштити малине, и тако директно утичу на  побољшање кондиционог и здравственог стања самих засада малине, а самим тим и на повећање приноса и квалитета плодова малине. Kонцепт обилазака малинара предвиђен је да се одвија кроз 4 фазе и то на почетку вегетације, прије бербе, после бербе и на крају вегетационе године, чиме би се испратиле све фазе развоја, плодоношења и припреме малињака за наредну вегетациону и производну годину.

Модел савјетодавног рада се имплементира на 5 општина  Горњодринске регије и то Рогатица, Чајниче, Вишеград, Рудо и Ново Горажде, а подржан и финансиран је дјелом од стране приватног сектора-откупљивача и хладњачара, дјелом од локалних заједница и  једним дјелом од МПШиВ РС кроз ИФАД Пројекат развоја руралне конкурентности.

Организацију обилазака, мониторинг и извјештавање о раду агронома прати Kластер СРП и Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди ПЈ Соколац.