Обилазак корисника Бизнис плана „Производња кромпира“

У реализацију бизнис плана „Производња кромпира у Рогатици“ у оквиру којег је засијано око 30 хектара нових површина меркантилног кромпира, ангажован је 61 пољопривредни произвођач у општини Рогатица. Већина корисника овог пројеката до сада није производила кромпир за шире тржиште и спадају у групу малих пољопривредних произвођача.

Бизнис планом реализована су  два пакета и то: пакет у вриједности од четири, односно двије хиљаде KМ, који укључују сјеменски кромпир, средства за заштиту и ђубриво. Пољопривредници су имали учешће од 50 одсто, 40 одсто вриједности пакета за сјетву обезбједило је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, посредством ИФАД пројекта, а 10 одсто општина Рогатица.

Теренским обиласком корисника ових пакета установљено је да је сјетва извршена машински са нешто каснијим роком сјетве, а прије сјетве су извршене све агротехничке мјере. Велика количина падавина и ниске температуре су утицале на нешто каснију сјетву кромпира ове године.

Зависно од датума сјетве усјеви кромпира налазе се у различитим фазама развоја и то: фази ницања – стабла пробијају површину земље (ББЦХ 09) до фазе трећи лист на главној стабљици развијен (ББЦХ 13).

Обилазак ових произвођача ће се наставит кроз све наредне фенофазе развоја и испратиће се све мјере заштите од болести и штеточина као и агротехничке мјере у производњи кромпира.