Њега парадајза у затвореном простору

Парадајз у затвореном простору налази се у фази од почетка цвјетања до брања плодова у зависности од времена пресађивања. Обавезне мјере у производњи парадајза су: пинцирање парадајза, декаптација, скидање доњег листа и оплодња парадајза.

Пинцирање парадајза (закидање заперака) – приликом раста саме биљке расту и заперци који се формирају у пазуху листа. Како бисмо пустили биљку да расте сама попримила би изглед збуна и не само да би имала мале плодове већ би дошло до повећане опасности за развој гљивичних болести. Без пинцирања не би имали квалитетне плодова и принос би био веома мали. Зато је пинцирање обавезно да би добили плодове што бољег квалитета. Заперци се уклањају (откидају) када су мали дужине од 5 до 8 цм минимално једном седмично. У случају да заперак прерасте не врши се откидање, јер се тако прави велика рана на биљци, већ се само откине врх. Закидањем заперака биљка се води на једну или двије гране. У оваквом систему узгоја остварују се највећи приноси и најбољи квалитет плода.

Декаптација  (закидање врхова) – се обавља када биљка достигне одређену висину или када се жели убрзати зрење плодова. Висина биљке коју желимо зависи од самог хибрида који узгајамо и типа пластеника. Декаптација се обично ради када биљка формира од пете до седме цјетне гране. Вријеме саме декаптације одређује пољопривредни произвођач у засиности од тога да ли жели да убрза зрење плодава и скрати вегетативни период или не.

Скидање доњег лишћа – уклања се доње лишће које стари и увија се, а до тога долази зато што су први плодови зрели или достигли карактеристичну величину за сорту. Уклањање листова је корисно и за боље провјетравање пластеника. У једном проходу не би требало скидати више од 1 до 2 листа, а послије скидања је обавезна заштита рана фунгицидима. Исто тако скидање дољег листа

Оплодња – врши се механичким и хемијским путем. Механичким путем врши се употреба вибратора или протресање жица за које су биљке причвршћење на овај начин вршимо ослобађање полена који оплоди тучак у цвијету и тако се заметне плод. Овај поступак се изводи у поподневним сатима када је релативна влажност ваздуха нижа.  Хемијским путем врши се примјена (третирање) фитохормонима или стимулаторима раста. Овим средствима се третирају прве 2 – 3 цвјетне гранчице, а третирање се обавља у јутарњим сатима. Исто тако, у скорије вријеме, оплодња се врши помоћу бумбара. Кутије са бумбарима се распореде у затворен простор, а првих пар дана пожељно би било да отвори на пластеницима буду што више затворени да би бумбари себи могли ограничити површину лета. У пластеницима који на отворима имају антиинсектицид мреже затварање није обавезно.

Поред ових начина његе парадајза у савременим пластеницима врши се постављање мреже на отворима којом се спречава улазак штетних инсеката и излазак корисних. Исто тако обрада око пластеника и постављање љепљивих плоча (плаве, жуте) у пластеник су механичке мјере којима се смањује бројност штетних инсеката (љепљивим плочама се брати њихова бројност и одређује момент третирања). Поред плоча постављају се и феромонске клопке за праћење бројноси парадајзовог мољца, који може да начини огромне штете на биљци, а самим ти и доведе у питање одживост производње.