Niske temperature i snijeg naneli štete voćnjacima

Period niskih temperatura praćenih mraznim noćima i snijegom, po svemu sudeći, uzrokovao je štetu u voćnjacima. Kolika je šteta, procentualno, znaće se u narednih nekoliko dana nakon topljenja snijega.
Većina sorti jabuka bila je u fazi roze balona ili roze glavice, u kojoj se mogu izdržati temperature do -3 stepena Celzijusa.
Međutim, mraz je dugo trajao, naročito u noći 22./23.03. a sljedeće dvije noći takođe su bile u minusu, uz hladan sjeverni vjetar i sniježni pokrivač. Snijeg će biti kakav takav izolator pupoljcima i cvjetovima ali je veći problem vjetar koji je, prema informacijama s terena, već pričinio štetu na otvorenim cvjetovima. Niže temperature zabilježene su na području Banjaluke, Prijedora, Majevice, -3 do -4 C dok su u Gradišci i Lijevče polju temperature bile do -2 stepena, pa će u tim područjima, štete biti manje.
Najviše oštećenja biće na sortama Ajdared, Jonagold i Greni.
Kod krušaka, na sortama: Abate Fetel, Karmen, Junska ljepotica koje su bile u fazi punog cvjetanja, u većini područja. Šljiva – Čačanska rana, rodna i Stenley.

U većini područja počelo je cvjetanje, naročito na istoku i očekuju se veće štete u zasadima.
Breskve i kajsije bile su u punom cvjetanju, kao i rane sorte višanja i trešanja i kod njih se takođe očekuje veći procenat oštećenja.
Voćari bi predstojeći vikend trebalo da iskoriste za tretmane voćnjaka aminokiselinama kako bi se stabla, pupoljci i cvjetovi koliko toliko oporavili od stresa. Iduće sedmice ponovo se predviđaju niže temperature što će dodatno uticati na kondiciju stabala što samo potvrđuje značaj prskanja aminokiselinama.