Ниске температуре и снијег нанели штете воћњацима

Период ниских температура праћених мразним ноћима и снијегом, по свему судећи, узроковао је штету у воћњацима. Kолика је штета, процентуално, знаће се у наредних неколико дана након топљења снијега.
Већина сорти јабука била је у фази розе балона или розе главице, у којој се могу издржати температуре до -3 степена Целзијуса.
Међутим, мраз је дуго трајао, нарочито у ноћи 22./23.03. а сљедеће двије ноћи такође су биле у минусу, уз хладан сјеверни вјетар и снијежни покривач. Снијег ће бити какав такав изолатор пупољцима и цвјетовима али је већи проблем вјетар који је, према информацијама с терена, већ причинио штету на отвореним цвјетовима. Ниже температуре забиљежене су на подручју Бањалуке, Приједора, Мајевице, -3 до -4 C док су у Градишци и Лијевче пољу температуре биле до -2 степена, па ће у тим подручјима, штете бити мање.
Највише оштећења биће на сортама Ајдаред, Јонаголд и Грени.
Kод крушака, на сортама: Абате Фетел, Kармен, Јунска љепотица које су биле у фази пуног цвјетања, у већини подручја. Шљива – Чачанска рана, родна и Стенлеy.

У већини подручја почело је цвјетање, нарочито на истоку и очекују се веће штете у засaдима.
Брескве и кајсије биле су у пуном цвјетању, као и ране сорте вишања и трешања и код њих се такође очекује већи проценат оштећења.
Воћари би предстојећи викенд требало да искористе за третмане воћњака аминокиселинама како би се стабла, пупољци и цвјетови колико толико опоравили од стреса. Идуће седмице поново се предвиђају ниже температуре што ће додатно утицати на кондицију стабала што само потврђује значај прскања аминокиселинама.