Неповољни временски услови за воћне врсте

Хладно вријеме праћено кишом које је посљедњих дана захватило Републику Српску неповољно утиче на воћне врсте. Највише је угрожена крушка којој не одговарају ниске температуре у првих двадесетак дана након завршетка цвјетања. Плодови су пречника до или већи од 20 милиметара и због ниских температура, у већини засада, дошло је до већег опадања плодића.

Слично је и са шљивом док је код јабука нешто боље стање. У појединим општинама, као што су Бањалука, Прњавор, Лакташи и Бијељина, забиљежене су и штете од града који је падао 27.04.

Воћке су још осјетљиве на мраз и уколико у наредним данима дође до појаве мраза, односно, дуже изложености плодова температурама испод нуле, може доћи до пропадања и опадања плодова код свих воћних врста.

Ово се нарочито односи на више предјеле у којима је цвјетање недавно завршено и плодови су величине до 10 милиметара. У тим крајевима пао је и снијег који је влажан и тежак за младе гране па у случају јачих падавина може доћи до њиховог пуцања. Ако се снијег истопи и температура падне испод нуле доћи ће и до измрзавања плода.

Воћна стабла која су у доброј кондицији лакше ће да издрже неповољне климатске услове. Савјетујемо произвођачима да, након престанка падавина, барем шест часова прије ниских температура, обаве третирање засада аминокиселинама како би се воћке припремиле за стресне услове. Други начин је димљење воћњака, односно, паљење грана, покошене траве, аутомобилских гума или сијена, што може да повећа температуру у воћњацима до једног степена.