Економичност производње сировог млијека представља резултат не само максималне количине произведеног млијека, већ и његове минималне производне цијене. Да би се то остварило, услов је да квалитетна приплодна грла буду плодна.

Плодност је способност грла да правилно изражавају полни нагон, да се у периоду еструса благовремено осјемене, да остану стеона и да дају потомство. Ако дође до поремећаја, фармери треба да затраже ветеринарску интервенцију. Неплодност може бити примарна и секундарна. Примарна неплодност је проузрокована урођеним недостацима или насљедним особинама. Секундарна неплодност је стечена у току живота. Она је већином посљедица недовољне и неисправне исхране, неисправног начина држања и искоришћавања, као и обољења других органа.

Послије исхране, држање и њега су најважнији чиниоци који утичу на плодност животиња. У објектима  треба да се обезбједе неопходни услови за живот крава и њихову производњу. Такви објекти треба да садрже довољно чистог ваздуха, свјетла и умјерене температуре. Лежаји за животиње требају бити удобни, пространи, суви и чисти и да обезбјеђују одмор животињама. Краве требају редовно да се крећу у испусту или на паши. Свакодневно кретање дјелује повољно на организам, знаци гоњења су јаснији и израженији, што повољно утиче на повећање плодности. При сталном држању у штали и не кретању крава долази до обољења полних органа (цисте на јајницима) што доводи до дуготрајне неплодности крава. За неплодност животиње велики утицај има хигијена порођаја па је врло важно да се порођају и хигијени штала посвети посебна пажња.

Веома је важно и орезивање папака, јер обољење папака смањује плодност и производњу млијека. Обољење папака настаје услијед тврдог пода и кратког лежишта. Падање са ногу и не кретање слаби полну функцију, гоњење је непримјетно, а краве остају дуже вријеме неплодне.

Климатски фактори и годишње доба показују знатан утицај на плодност крава. Високе љетне температуре у јулу и августу изазивају топлотни стрес и знатно смањују плодност. Изузетно високе и ниске температуре потискују полне функције. Природно дневно и вјештачко свјетло повољно дјелују на полне функције и плодност крава. Код ниског притиска краве боље остају стеоне, али је чешћа појава залијегања послије тељења.

Узроци и посљедице неплодности крава

Висока производња млијека изазива знатно оптерећење организма и са недостацима у исхрани и држање долази до стреса и поремећаја полног циклуса (заостајања постељице, упале матернице, изостајања гоњења, цисте на јајницима, тихо гоњење и др.). Високо млијечне краве теже остају стеоне него слабо млијечне краве. Са старењем краве постају мање плодне, јер слаби функција полних жлијезда и органа. Краве су најплодније у доби од 4-8 година и о томе се мора водити рачуна.

Посебан облик неплодности код крава представља стерилитет без видљивих симптома (безсимптомски стерилитет) чије узроке није могуће утврдити. Он чини око 20% укупног стерилитета крава. Узроци ове неплодности су различити и комлексни, лијечење је неизвјесно, а отклањање се састоји у доброј исхрани, њези, држању и правилном одабиру (селекцији) женске телади за репродукцију.

Код крава се често догађа да не заврше период стеоности већ плод истискују из матернице прије времена. Таква појава се назива побачај или абортус. Уколико се догоди да је плод жив (што се ријетко догађа) он брзо угиба, јер је неспособан за живот ван матернице, односно у спољашњој средини. Може настати путем инфекције (бактерије, паразити, вируси, гљивице), а постоје и спорадични (неинфективни) побачаји. Спољашњи узроци спорадичног побачаја су механичке повреде, пад, ударци ногом, нагњечење гравидних крава кроз уска врата и ходник, дуг превоз, груб поступак, покварена буђава, смрзнута храна, ледено-хладна вода, кисела силажа, буђаво сијено, купање у хладној води, хладне и превруће штале, тровање лијековима и отровима, вакцинација против одређених болести и др.