На подручју Приједора постоје засади јабука три сорте – Ајдаред, Златни делишес и Грени смит. Уколико је успјешно завршена заштита од примарних инфекција од чађаве краставости, не би требало да буде већих проблема у већини воћњака. Једна од најактуелнијих агротехничких мјера је наводњавање.

-Обично кажемо да у оваквим околностима, када су неке максималне дневне температуре око 30 степени, просјечне дневне потребе за водом износе негдје од 4 до 5 литара по дужном метру цријева. То значи да је на седмичном нивоу, када се прерачуна, то око 40 литара по метру квадратном падавина, што је једна добра киша. Срећом, имали смо падавина у предходном периоду, али без обзира на дате падавине, често се на терену сусрећемо са проблемима да воћари, ипак не аплицирају довољну количину воде у својим засадима. Ово је посебно важно са аспекта диференцијације пупољака у засадима крушке, а јако је битно и у осталим засадима ради постизања крупноће плодова. Наравно, ако не постигнемо довољну норму воде и мали недостатак воћке осјете и тешко је постићи крајњу крупноћу плода – рекао је Мирко Јокић из Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди, ПЈ Приједор.

Тренутно се интензивно прати раст плодова. У овом тренутку се праве пресјеци и раде упоређивања. Уколико ствари не иду у жељеном правцу и наслућује се да ће јабуке бити ситне мора се хитно реаговати.

-Онда морамо да успоставимо мало интензивнији програм и залијевања и прихране воћа. То значи да од овог момента, па све до 15-так дана пред бербу, можемо да радимо прихрањивање кроз систем за заливање и углавном се примјењују водотопива ђубрива са наглашеном калијумовом компонентом. Истовремено треба да се поведе рачуна и о прихрани путем листи, са ђубривима на бази калцијума. Већ почетком године смо имали симптоме недостатка калцијума, јер смо имали сушну зиму – истакао је Јокић.

 

Извор: АТВ/Емисија Аграр