Настављена подјела сјетвених пакета

Представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске подијелили су данас 103 сјетвена пакета пољопривредницима у општини Рибник.

Представник Министарства Бојана Маловић рекла је новинарима да пакети садрже материјал за прољетну сјетву, сјемена, ђубриво и прскалице.

“Због тренутне пандемије вируса корона, Министарство је путем ИФАД пројекта обезбиједило средства да се помогну социјално угрожене категорије, како би имале сигурност захваљујући својој производњи”, истакла је Маловићева.

Начелник општине Рибник Небојша Kараћ захвалио је Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде јер свака донација добро дође, а посебно у овим тешким временима.

“Пакете ће добити вишечлане породице, самохрани родитељи, као и лица са најнижим примањима. За њих то много значи и битно је да што више површина засијемо како бисмо сви заједно и што лакше пребродили ова кризна времена”, нагласио је Kараћ.

Данас су подијељени пакети и у општинама Мркоњић Град, Шипово и Језеро. У општини Мркоњић Град подијељено је 130 пакета, у општини Шипово 107,   Језеро  22 пакета, а у Купрес је отишло шест пакета.

У Градишци је данас подијељено 400 пакета.

Данас се пакети дијеле и у Костајници и Новом Граду, а сутра у Приједору, и тиме ће  бити завршена подјела сјетвених пакета у цијелој Републици Српској.

Јуче је у Фочи подијељено 168 пакета сјетвеног материјала за кориснике који спадају у неку од угрожених категорија становништва.

Дарко Марковић, контролни асистент у Ресору за пружање стручних услуга у пољопривреди из Требиња, рекао је да је циљ ове помоћи, чија је појединачна вриједност око 250 KМ, успостављање социјалне, односно прехрамбене сигурности у Републици Српској.

Марковић је навео да се пакети састоје од сјетвеног и садног материјала, минералних и вјештачких ђубрива уз намјенске леђне прскалице за рад у повртњацима, те да је један пакет довољан да се засије површина од пола дунума.

-Локална заједница је направила списак корисника на основу социјалне карте, узимајући у обзир домаћинства лошијег имовинског стања, вишечлане породице, као и све оне категорије којима пољопривреда није примарна, већ додатна дјелатност. Министарство је за регије источна и стара Херцеговина обезбиједило 1.000 пакета и надам се да ће, условно речено, мали пољопривредни произвођачи максимално искористити ове мјере Владе и засијати своје површине”, рекао је Марковић.

Мала пољопривредна газдинства у Гацку јуче су добила 82 бесплатна сјеменска пакета.

Руководилац Подручне јединице Требиње ресорног министарства Борислав Миливојевић рекао је да је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде издвојило додатних 2,5 милиона KМ за куповину 9.000 стартних пакета, од чега је за Херцеговину планирано 1.000 сјетвених пакета.

“То није све јер су поједине општине из источне Херцеговине издвојиле властита средства и купиле још 800 пакета”, рекао је Миливојевић.

У Kалниновику је подијељен 71 пакет, а у Невесињу је у петак подијељено 200 пакета од Министарства и 280 од општине.

ИЗВОР: СРНА