Набавка транспортног возила за Пољопривредну задругу Увац-Рудо

У сарадњи Јединице за координацију пољопривредних пројеката Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, ПЗ „Увац-Рудо“ и општине Рудо дошло је до наставка реализације пословног плана „Савремена призводња малине“. У овом дијелу реализације извршена је набавка транспортног возила за потребе Пољопривредне задруге Увац-Рудо. Пројекат је реализован преко Међународног фонда за развој пољопривреде (ИФАД) – Програма развоја конкурентности у руралним подручјима, а предмет пословног плана је ширење кооперанске производње малине на подручју општине Рудо и ова култура ће имати сигуран откуп од стране Пољопривредне задруге „Увац- Рудо“.
Укупна вриједност транспротног возила је 38.493 KМ, а учешће новчаних средстава за набавку је било у односу 70% ИФАД пројекта, 10% општина Рудо и 20% Пољопривредна задруга Увац-Рудо.
Пољопривредна задруга “Увац Рудо” је основана 2013. године, како би удружила све произвођаче малине, најзначајније гране пољопривреде у том крају. Фокус рада је на откупу воћа, првенствено малина, њиховој преради и извозу. Пољопривредна Задруга Увац-Рудо посједује расадник малине, пољопривредну апотеку, продавницу, хладњачу капацитета 350 тона и пластеник за контејнерску производњу саднице малине. Новембра 2017.године задруга је постала власник HAACP цертификата квалитета, са важењем до 27.11.2020. године.
Задруга тренутно има 50 задругара, а број коопераната варира из године у годину у зависности од активности које задруга спроводи. У 2019. години су имали 150 кооперантских уговора који су се односили на откуп свјеже малине, а задруга је један од оснивача пољопривредног кластера “СРП” који обухвата Сарајевско-романијску регију и Подриње. Циљ им је кроз кластер промовисати своје производе и остварити бољи пласман на тржишту.
Асортиман производа Пољопривредне задруге Увац-Рудо је разноврстан и укључује сокове, слатка и мармеладе од малине, суву шљиву и сок од ароније. Производе који настају у кооперацији са Женском иницијативом ЦОД Луна из Рудог пласирају у Меркатору у Сарајеву и Бањалуци.

Оставите одговор