Nabavka poljoprivredne mehanizacije za malinare Gornjo – podrinjske regije

U opštinama Rogatica, Rudo i Višegrad podijeljene su poljoporivredne mašine za 41 proizvođača malina u okviru UNDP projekta Evropske unije EU4AGRI. Posloni plan koji je pokrenut preko ovog projekta ima za cilj osnaživanja malinarske proizvodnje na području Gornjo-podrinjske regije. Nosilac poslovnog plana je firma CONTE-CO doo Rogatica koja se bavi otkupom i preradom maline.
Projekat Evropske unije EU4AGRI  namjenjen je za podršku investicijama sa ciljem razvoja ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima, stvaranja novih i očuvanja postojećih radnih mjesta, te očuvanja prirodne i kulturne baštine, odgovarajući ujedno i na potrebe za oporavkom od krize prouzrokovane KOVID 19 pandemijom.
Učešće proizvođača u nabavci ove opreme je bilo 30 % i projekat UNDP 70%. Kroz ovaj projekat obaveza proizvođača je da ostanu u proizvodnji jagodičastog voća naredne tri godine uz uslov da povećaju svoju proizvodnju 10-15% na godišnjem nivou.
Podjeljeni su motokultivatori sa priključnim mašinama, trimeri i pumpe. Uručena mehanizacija mnogo će značiti proizvođačima maline kako bi njihov trud i rad u narednom periodu bio nagrađen sa povećanjem količine proizvedene maline,kao i kvalitetom, i da bi njihovi proizvodi našli svoje kupce u zapadnoj Evropi i šire.