Na području Lijevče polja završena sjetva kukuruza i soje

Na području Lijevče polja završena je sjetva kukuruza i soje. Zasijano je oko 29.000 ha kukuruza i oko 1.500 ha soje. Kukuruz se zavisno od roka sjetve nalazi od faze nicanja do 3-5 listova, a soja od nicanja do druge troliske. Izvršeno je tretiranje  herbicidima prije i nakon nicanja, a na nekim  parcelama neophodno je obaviti i korektivne tretmane.

S obzirom na nedostatak padavina u prethodnom periodu neki poljoprivredni proizvođači, koji posjeduju sisteme za navodnjavanje, već su počeli sa zalijevanjem kukuruza.

Značajna mjera njege kod širokoredih usjeva je i međuredna kultivacija, koja ima za cilj da razbije pokoricu, održi zemljište u rastresitom stanju čime se postiže provjetravanje zemljišta, suzbijanje korova, a kod soje stimuliše rad kvržičnih bakterija, obezbjeđujući im kiseonik, čime se povećava njihova aktivnost.

Zajedno sa međurednom kultivacijom poželjno je obaviti i prihranu kukuruza, naročito u slučajevima kada se ranijim đubrenjem u zemljište nije uspjela unijeti planirana količina hranjiva. Prva prihrana obavlja se u fazi 3-5 listova sa KAN-om u količinama od 150-200 kg/ha,  a druga u fazi 7-9 listova.

Savjet poljoprivrednim poizvođačima je da u narednom periodu redovno prate i obilaze usjeve i na vrijeme izvrše mjere njege, odnosno kultiviranje, navodnjavanje kao i zaštitu ukoliko bude bilo potrebno, kako bi postigli visoke i stabilne prinose. Takođe, obratiti pažnju na pojavu štetnih insketa koji oštećuju mlade tek iznikle biljke, kao što su larve majskog gundelja (grčice), žičnjaci i podgrizajuće sovice.