На подручју Градишкe припрема земљишта за јесењу сјетву

Након кишног периода и немогућности уласка у оранице  наши пољопривредни произвођачи користе лијепо вријеме како би наставили припрему земљишта за јесењу сјетву. Мањи број произвођача је већ засијао планиране површине, међутим већина пољопривредника није успјела ни припремити земљиште за сјетву, а и кукуруз још није скинут са свих парцела. Произвођачи су чекали да се смањи ниво влаге у зрну, како би имали мање трошкове што се тиче сушења, а онда су дошле падавине , што је успорило жетву кукуруза.

Препорука пољопривредним произвођачима је да испоштују све агротехничке мјере, јер благовремено и квалитетно извршена агротехника има велики утицај на висину приноса.

У нашим условима оптимални рок за сјетву пшенице је од  10 – 25. октобра. При раној сјетви биљке су бујније, склоне полијегању, пропадању и нападу инсеката, те услијед  бујности лакше измрзавају. При касној сјетви биљке су слабије развијене и недовољно припремљене за зиму, уз значајну редукцију потенцијала за бокорења.

За пшеницу као и за друге ратарске културе обавезан је вишегодишњи плодоред, не подноси монокултуру. Најбоље предусјеви су: пасуљ, соја грашак, грахорица, сунцокрет, озима уљана репица, кромпир. Код нас је још увијек кукуруз најзаступљенија предкултура озимим усјевима, међутим управо кукуруз има низ недостатака, од касне бербе, велике биљне масе која остаје након жетве, заједничких болести као што је Fusarium spp. која се преко биљних остатака преноси са кукуруза на пшеницу, а све то је праћено и јесењским кишама које отежавају квалитетну и благовремену припрему земљишта и саму сјетву.

Систем обраде заснива се на орању на дубину од 20-25 цм или редукованом обрадом тањирачама или разривачима. Основни циљ предсјетвене припреме земљишта је да се створи растресит површински слој,  како би се омогућило правилно полагање сјемена на одређену дубину, правилан број биљака по јединици површине, а све то како би се у почетним фазама раста и развоја створили добри услови за ницање, укорјењавање и припрему за презимљавање.

Сјетва се обавља на дубини од 4-6 цм.  Норма сјетве у зависности од сорте креће се од 200-270 кг/ха. Након сјетве пожељно је обавити ваљање, како би се успоставио бољи контакт сјемена и земље, а самим тим брже и уједначено ницање.

Услови за постизање добрих приноса:

  • Благовремена основна обрада и предсјетвена припрема земљишта;
  • Заоравање NPK ђубрива;
  • Сјетва декларисаног сјемена;
  • Сјетва у оптималном року;
  • Квалитетна сјетва, на дубину од 4-6 цм;
  • Поштовање сјетвене норме за сваку сорту која се креће од 200-270 кг/ха (у случају кашњења сјетве повећати сјетвену норму)
  • У прољеће благовремена прихрана азотним ђубривима
  • Обавезна заштита усјева од корова, болести и штеточина