Мраз на подручју Херцеговине и Градишке

На подручју Херцеговине и Градишке, у ноћи између уторка и сриједе, 7. и 8.маја, дошло је до појаве мраза, а најнижа температура измјерена је у Невесињу гдје је било -5 степени Целзијуса. Највеће штете претрпио је млади кромпир и поједино воће.

Према информацијама са терена, у Невесињу се температура рано јутрос спустила до чак  -5 степени Целзијуса. За сада се не може говорити о коликим ће укупним штетама бити ријеч, али ће бити прије свега нa воћу.

У Берковићима се температура, на појединим локацијама (Меча, Блаца), спуштала до -4  степена Целзијуса, а последице су видљиве на младом кромпиру и јагодама. За сада се не може говорити о коликим укупним штетама је ријеч, али ће мраз оставити одређне посљедице на појединим културама.

У Љубињу је било од -2 до  -3  степена Целзијуса, и, последице су, на појединим локалитетима, видљиве на младом кромпиру и вишњи.

У висинским предјелима Фоче температура се спустила до  -4  степена Целзијуса, гдје се могу очекивати штете на воћу, док у ријечној котлини није било мраза.

У Гацку је температура била од -3 до -4  степена Целзијуса, а  штете ће бити прије свега на младом кромпиру.

На простору пoдручне јединице Градишка, такође је  дошло до појаве мраза, а најниже температуре су биле у поткозарском селу Турјак гдје је станица забиљежила -2,3 степена Целзијуса. Нешто мањи минус је забиљежен у Јабланици -1,2, у Српцу -1,03 степени Целзијуса, док у другим дијеловима, које покривају прогнозно извјештајне метереолошке станице, није забиљежена температура испод нуле.

Значајне штете за сада нису евидентне, с обзиром да су биљке већ биле припремљене утицајем хладних и кишовитих дана прије самог мраза.

Потребно је извршити праћење стања биљака у идућим данима и визуелним прегледом утврдити да ли је дошло до оштећења и значајних штета од мраза.