Млади са Дауновим синдромом посадили плантажу боровница

У склопу едукације под називом “Боровнице дјеце сунца”, млади са Дауновим синдромом посадили су плантажу боровнице на парцели од 500 квадрата у њиховој комуни на Јахорини.

Ово је само још једна у низу акција које се спроводе, а наставак садње воћњака слиједи на прољеће.

Представници Ресора за пружања стручних услуга у пољопривреде ПЈ Соколац одржали су предавање о значају и користи боровница, особама са Дауновим синдромом, професорима и студентима Дефектолошког факултета из Фоче.

Након тога приступило се садњи боровнице, које је донирао Борис Пашалић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Стручњаци из овог министарства су особе са Дауновим синдромом третирали управо у складу са њиховом доби, обраћали су им се као равноправним учесницима ових едукација. Особама са Дауновим синдромом ово је веoма значајно јер су исказали свој потенцијал, а дружили су се и са студентима, од којих су неки њихови вршњаци.

Ово је велики антистигматски пројекат којим се руше предрасуде и ставови о особама са Дауновим синдромом, а покровитељ ове вишедневне манифестације је Олимпијски центар Јахорина.

Оставите одговор