Мјехураста гар кукуруза (Ustilago Maydis)

С обзиром на сушни период и високе температуре у последње вријеме постоји повећан ризик од разних гљивичних обољења међу којима је и мехуарста гар кукуруза.

Иако веома ружно изгледа на нападнутим клиповима кукуруза, споре гљиве не представљају велику опасност ако се такво зрно користи у исхрани стоке, осим ако се на клипу кукуруза који је оболио од мјехурасте гари налази и Fusarium spp. Кориштењем силаже и зрна заражених фузаријумом може доћи до токсичности животиња.

Симптоми мјехурасте гари јаљају се на стаблу и метлици а најчешће на клипу у виду мјехурастих израслина, гука или тумора сунђерасте конзистенције. Израслине су у почетку бијеле боје, а касније потамне да би на крају добили црну боју из којих се ослобађа црна прашна маса која представља телеутоспоре паразита. Телеутоспоре се преносе вјетром и оне које презиме постепено клијају наредне године и представљају извор заразе. Оптимална температура за клијање спора је од 25-30°С

Уколико се клип зарази у раним фазама развоја може бити комплетно захваћен при чему се уништава зрно и смањује принос.

Мјере борбе против ове болести су сјетва отпорних хибрида кукуруза, поштовање плодореда тако да на исту парцелу не би требало сијати кукуруз бар 3 године,  избалансирано ђубрење азотним ђубривима, избјегавати ђубрење стајским ђубривом који садржи остатке заражене кукурузовине, током вегетације одстрањивање и уништавање израслина прије распуцавања, смањивање механичких оштећења.