Ministar Pašalić posjetio JP “Protivgradna preventiva”

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić i pomoćnik ministra Miroslav Bojić posjetili su danas JP “Protivgradna preventiva” i Radarski centar u Novoj Topoli.

Ministar je prilikom ove posjete naglasio da JP  “Protivgradna preventiva” ima dobar sistem koji je potrebno razvijati.

On je istakao da sistem protivgradne preventive ne može da spriječi grad, ali da može da smanji eventualne štete, te da je planirana nabavka i protivgradnog aviona, koji može da djeluje kada to nije moguće sa zemlje.

– To nam je prvi sljedeći zadatak, a želimo da imamo i oko 260 automatskih protivgradnih lansera i dva radara od kojih je jedan u funkciji, a instalacija drugog počinje za mjesec dana. Time ćemo zaokružiti cijeli sistem i pokriti sve lokalne zajednice u Srpskoj – naveo je Pašalić.

On je naglasio da je posebno važna i saradnja sa Srbijom, sa kojom je dogovorena instalacija oko 50 automatskih protivgradnih lansera u Podrinju, koji će od grada braniti poljoprivredne proizvođače sa obje strane Drine, a vrijednost investicije je oko milion evra.

Pašalić je rekao da u Republici Srpskoj nedeostaje meteorologa, te da se i po tom pitanju treba raditi u nerednom periodu.

On je dodao da je namjera da se ide u korak sa savremenim trendovima kada je u pitanju sprečavanje šteta u poljoprivredi i da resorno ministarstvo ulaže dosta sredstava i u subvencionisanje nabavke sistema za zaštitu od grada i mraza i sisteme za navodnjavanje.

Izvor:Nezavisne