Министар Пашалић посјетио ЈП “Противградна превентива”

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић и помоћник министра Мирослав Бојић посјетили су данас ЈП “Противграднa превентивa” и Радарски центар у Новој Тополи.

Министар је приликом ове посјете нагласио да ЈП  “Противградна превентива” има добар систем који је потребно развијати.

Он је истакао да систем противградне превентиве не може да спријечи град, али да може да смањи евентуалне штете, те да је планирана набавка и противградног авиона, који може да дјелује када то није могуће са земље.

– То нам је први сљедећи задатак, а желимо да имамо и око 260 аутоматских противградних лансера и два радара од којих је један у функцији, а инсталација другог почиње за мјесец дана. Тиме ћемо заокружити цијели систем и покрити све локалне заједнице у Српској – навео је Пашалић.

Он је нагласио да је посебно важна и сарадња са Србијом, са којом је договорена инсталација око 50 аутоматских противградних лансера у Подрињу, који ће од града бранити пољопривредне произвођаче са обје стране Дрине, а вриједност инвестиције је око милион евра.

Пашалић је рекао да у Републици Српској недеостаје метеоролога, те да се и по том питању треба радити у нередном периоду.

Он је додао да је намјера да се иде у корак са савременим трендовима када је у питању спречавање штета у пољопривреди и да ресорно министарство улаже доста средстава и у субвенционисање набавке система за заштиту од града и мраза и системе за наводњавање.

Извор:Независне