Минић: Очекивани род пшенице 550 килограма по дунуму, могућ извоз у Турску

У Републици Српској је ове године, према процјенама, засијано 44.000 хектара пшенице, што је за 24 до 26 одсто више него лани и очекује се просјечан род од 550 килограма по дунуму, а одређене количине би могле да буду извезене у Турску, рекао је данас министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Саво Минић.

Минић је рекао у Велином Селу код Бијељине, гдје је присуствовао манифестацији „Дани поља стрних жита“ да се Влади и ресорном министарству ове године за премије обратило за 40 одсто више корисника него лани.

Поводом пољопривредне манифестације „Дани поља стрних жита“, Минић је посјетио и парцеле Пољопривредног добра „Семберија“ у Новом Селу код Бијељине гдје је представљен оглед са шест сорти јечма, 27 сорти пшенице и пет сорти тритикале.

Огледи су постављени у организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди.

Он је рекао да су се временске прилике у априлу и мају негативо одразиле на засијане житарице и да тамо гдје пољопривредни произвођачи нису могли да примијене довољне аготехничке мјере има жуте рђе која ће умањити род.

-Још неколико дана се очекује киша које ће сигурно направити проблеме када је у питању пшеница, али и кукуруз“, рекао је Минић новинарима на имању Илије Лазића у Велином Селу, гдје је приказан оглед са 28 сорти пшенице и четири сорте тритикале.

Минић је изразио наду да овакве временске прилике неће трајати дуго, јер би, како је навео, вода која се налази на усјевима могла да проузрокује смањење рода.

Он је навео да се ове године очекује да ће просјечан род пшенице бити 550 килограма по дунуму, те да би се одређене количине могле извести и у Турску, што би олакшало и растеретило домаће тржиште када су у питању складишни капацитети.

„Надам се да ће у овој години са нашим подстицајем од 500 KМ по хектару са регресом дизела наши пољопривредни произвођачи, ипак, на крају бити рентабилни“, рекао је Минић.

Он је поручио да ће Влада Српске учинити све што је у њеној моћи када је у питању генерално стабилизација на тржишту, мјере које би могле да штите домаћу производњу и које би требало да смање прекомијеран увоз.

„Сви знамо да је у прва две мјесеца жетве најлошија цијена пшенице и да тада треба одреаговати и помоћи нашим произвођичима. Увјерен сам да ова година неће бити тако лоша као што је прогнозирано“, нагласио је Минић.

Kада је ријеч о цијени пшенице и кукуруза у Србији и ЕУ, Минић је рекао да су садашњи показатељи неповољни, и да се предвиђа неких реалних 35 фенинга.

„Иако по статистици коју ми водимо у Министарству, можемо рећи да је то око 50 фенинга, кад разговарамо са неким окружењем и реалним улазним параметрима“, рекао је Минић и указао да енормне количине са истока Европе долазе у ове крајеве и праве поремећај на домаћем тржишту.

Минић је рекао да је Савјет министара по први пут реаговао када је у питању заштита домаће производње, те напоменуо да је неколико пута било проблема са политичким Сарајевом када је у питању заштита домаће производње.

Он је изразио наду да ће доћи до нормализације односа, те указао да ће за десетак дана бити одржана заједничка сједница влада Српске и ФБиХ.

Извор:Срна