Микроклиматски услови за производњу расада паприке у пластенику

Производња расада паприке у пластенику одвија се у пластеницима специјално опремљеним за ову врсту производње. То су пластеници који су опремљени системима за додатно загријавање и провјетравање чији се параметри могу контролисати ручно или аутоматски. У нашим условима највише се користе пластеници чији се параметри контролишу ручно. Конструкција пластеника може бити метална или дрвена, а број фолија зависи од времена производње расада и система за додатно загријaвање. Уобичајан број фолија је два, међутим може их бити и више, али треба водити рачуна да додавањем фолија не дође до смањења свјетлости у пластенику.

Загријавање пластеника може се вршити на више начина: централним гријењем, електричним гријањем (калолифери или електричне деке) и обичним пећима на чврсто гориво. Сваки од начина има своје предности и мане, једино је код пећи на чврсто гориво мањи утрошак самог енергента (ако мислимо на потребна новчана средства за набавку дрвета или неког другог енергента), али и велика неравномјерност температуре у простору.

Најзаступљенији начин гријања је са пећима на чврсто гориво. Код овог начина, ако желимо да расад равномјено клија и ниче, морамо вршити ротацију саћа, јер је код извора топлоте највиша температура. Потребне дневне температуре до ницања су од 24 до 30 степени Целзијусових, а ноћне од 22 до 28 степени  Целзијусових. Када изникну биљке, у фази котиледоних листова, потребно је одржати хладни третман у трајању од 3 до 5 дана гдје су температуре дневне и ноћне, за пола мање од температура потребних за клијање и ницање. Овај третман ће утицати на формирање мањег броја листова на биљци до прве цвасти што значи брже формирање плодова. Послије ове фаза, а до краја производње расада, дневне температура би се требале кретати у интервалу од 22 до 24 степена, а ноћне од 14 до 16 степени Целзијусових.

Норме и интервали наводњавања расада су највеће у фази клијања и ницања, док се у наредним фазама производње наводњавање обавља према потребама биљака. Норме и интервали наводњавања треба да су усклађени са фазом развоја биљке, преобилно наводњавање повећава проценат влаге у пластенику, а уз више температуре, стварају се идеални услови за развој болести. За прецизније одређивање температуре, влажности ваздуха и земљишта користе се мјерни инструменти: термометри и влагометри. Поред контролисаних услова температуре и влаге, обавезно је и свакодневно провјетравање пластеника.