Лубенице, корнишони и житарице највише погођени лошим временским условима

Често ниске температуре ваздуха за ово доба године негативно су се одразиле на засаде поврћа у Лијевче пољу. Тренутни неповољни услови највише штете наносе произвођачима лубенице и краставца корнишона.

– Најизраженије штеточине су биљне ваши и трипс, који се појављује од почетка цвјетања па до краја вегетацијског периода. Потребно је вршити превентивно дјеловање и праћење на терену – рекао је Живко Шашић из Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди, ПЈ Градишка.

Честе кише не иду наруку ни ратарима, јер им отежавају обављање пољопривредних радова. Велика влага и температурне осцилације погодују развоју биљних болести.

За мање од мјесец дана требала би да крене жетва јечма и пшенице, а у каквом стању су ратарски усјеви објаснио је Драган Зарић из Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди, руководилац ПЈ Бијељина

– У овом периоду је интезиван развој биљних болести, болести листа али и класа.Већи дио пољопривредних произвођача је обавио заштиту, а колики ће бити крајни резултат у погледу приноса и квалитета зависи од наредног периода, јер уколико дође до високих температура, које су и најављење, може да дође до смањења приноса и квалитета – рекао је Зарић.

Више о овој теми, али и савјете погледајте ОВДЈЕ

(Од 14. минуте)