Кренула и крушкина бува – kако је спријечити

Само неколико дана након престанка падавина било је потребно ларвама крушкине буве да почну са лучењем “медне росе“ која привлачи гљиву чађавицу и прља плодове. Такви плодови не могу да буду у првој класи и немају добру откупну цијену.

И јаја друге генерације крушкине буве, најзначајнијег штетног инсекта крушака једва су чекала изостанак падавина и раст дневних температура. Долази до њиховог убрзаног раста а на терену је уочено и преклапање с ларвама прве генерације које су већ почеле да луче медну росу.

У наредном периоду очекује се интензивно полагање јаја и лучење ларви Л1 и Л2 генерације буве. Произвођачима савјетујемо да се консултују са својим савјетодавцима и што прије обаве третмане против овe штеточине.

Примијенити инсектициде против буве

У посљедње вријеме све више су популарни органски препарати Фесил и Кингбо, као и најновији инсектицид Делегате ( а.м. спинеторам ). Још увијек је поуздан Мовенто ( а.м. спиротетрамат ) као и препарати на бази пирипроксифена, абамектина, бифентрина и слично.

У подручјима гдје је тек почело полагање јаја може се примијенити и каолинска глина, 40-60 кг по хектару на 1.000 литара воде. Пожељно је да се глина примијени у предстојећем топлијем периоду јер глина иритира крила буве приликом полагања јаја.

Пожељна је и љетња резидба

Већ сад би требало да се почне са блажим прорјеђивањем грана и откидањем врхова љетораста како би се смањила бројност популације буве. Касније, током вегетације, почевши од јула мјесеца требало би да се обави детаљна љетња резидба због мање бројности наредних генерација.

Уколико се не заштите плодови крушака биће прљави и неатрактивни за купце, а ларве буве преносе и разне вирозе, које могу да униште стабла крушака.

Приликом примјене средстава обавезно треба водити рачуна о каренци и заштити пчела.