Козарство као добра развојна шанса

Представници Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди (ПЈ Соколац), организовали су данас посјету пољопривредном произвођачу Игору Планојевићу.

Домаћинство се примарно бавило производњом меркантилног кромпира, а у посљедње три године се бави и производњом козијег млијека и сирева. Фарма тренутно броји 85 коза и 50 јаради, углавном алпске расе. Главни производи овог домаћинства сада су млијеко, полутврди и масни сир, који се прави од млијека произведеног на имању. Производња, паковање и чување производа се тренутно одвија у скромним условима, али је у плану проширење производње. Ови производи се добро реализују на тржишту, па је проширење и модернизација производње сасвим логичан корак за ово домаћинство. Поред повећања произведених количина, у плану је и изградња новог објекта за производњу и паковање сира.

Власник фарме, Игор, сматра да је диерзификација производње и активности на газдинству прави начин за успјех. У наредном периоду планирају да, у склопу газдинства понуде и могућност конзумације домаћих производа кроз сеоски туризам. Ова додатна активност на газдинству, омогућила би развој сеоског туризма, а истовремено би отворила нова тржишта за домаће производе.

Велику корист за своје газдинство власници виде у придруживању кластеру “СРП” који је недавно основан, што ће овим произвођачима помоћи у развоју пословних активности.

Шансу за повећање конкурентности на тржишту, ови произвођачи виде и у текућем пројекту ИФАД-а, који имплементира Министартво пољопривреде, шумарства и водоривреде гдје би као произвођачи могли да биду корисници старт ап пакета.

Цијелу прилог погледајте ОВДЈЕ.

(Од 21 мин и 20 сек)- Јелена Мићић, ПЈ Соколац.