Kontrola mlijeka

Redovnim kontrolama kvaliteta mlijeka, koje svakodnevno rade otkupljivači i dva puta mjesečno stručne službe Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, u Republici Srpskoj je postignut dobar kvalitet sirovog mlijeka. Proizvođači znaju da su higijena u staji i kvalitetna ishrana muznih grla, osnova za kvalitet.
Na velikim farmama gdje je zatvoren sistem muže, mnogo lakše se postiže kvalitet mlijeka.

U okviru redovnih kontorla mlijeka provjerava se mliječna mast, somatske ćelije, proteini i bakterije. Rezultati analize su osnova za ostvarivanj eprava na premiju.
– Ove kontorle daju stvarno stanje na terenu o kvalitetu mlijeka, na osnovu kojih će Ministarstvo poljoprivrede isplatiti podsticaje. Popravlja se kvalitet mlijeka jer farmerima svaki dan ukazujemo šta im je problem i zašto nemaju klasu mlijeka – rekla je Svjetlana Andrić, kontrolni asistent u Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.
Dobra saradnja farmera i stručnih službi daje rezultete. U Semberiji je registrovano 1.300 proizvođača mlijeka koji posjeduju oko 7.400 muznih grla.
-Mlijeko se klasira u ekstra klasu, odnosno mlijeko koje ima ispod 400.000 somatskih ćelija i ispod 100.000 mikroorganizama po mililitru mlijeka. Farmer da bi proizveo mlijeko ekstra klase, mora, prvenstveno, da obrati pažnju na zdravlje grla, na higijenu prostorija gdje borave grla, na izmuzišta i laktofriz. Prve mlazeve je neophodno ostraniti, jer sadrže najviše mikroorganizama, i tako povećavaju mogućnost da proizvedu kvalitetno mlijeko – rekao je Mile Novaković, savjetodavac iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi iz Područne jedinice Bijeljina.

Više pogledajte OVDJE