Kонференција о водоводним и канализационим системима

ЈАХОРИНА – На Јахорини је данас отворена тродневна Међународна конференција о водама која је ове године окупила више од 100 учесника.

Kонференција “Водоводни и канализациони системи” ове године је посвећена квалитету воде за пиће, инвестиционим пројектима у области одвођења и пречишћавања отпадних вода.

 

Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Мирослав Бојић рекао је да ресорно министарство максимално подржава овакве скупове, да би се размјеном искустава са колегама из региона отклониле одређене потешкоће у пракси.

 

Зоран Поповић, предсједник Управног одбора Удружења “Водоводи Републике Српске”, које је организатор овог скупа, рекао је да ове године желе да допринесу развоју да би конференција успјела и била препознатљива у региону.

 

– Имамо госте из окружења, са подручја бивше Југославије, а очекујемо све наше пријатеље који се баве овом тематиком из иностранства. Kонференцију прате институције Владе Србије и Републике Српске, БиХ и Црне Горе. Ове године имамо подршку у организацији ресорног министарства и предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић којима захваљујем – истакао је Поповић, који је и директор бањалучког “Водовода”.

 

Он је додао да Бањалука има квалитетну и питку воду, наводећи да Градска управа реализује бројне пројекте, међу којима је и одвођења отпадних вода.

 

Извршни директор техничког сектора “Водовода и канализација” из Бијељине Ивана Станишић рекла је да је ова конференција, на којој учествују стручњаци из Србије, Црне Горе, БиХ, представља прилику за рамјену искустава и добрих пракси, те утврђивање праваца будућег ђеловања.

 

– Ми ћемо водити један панел о капиталним инфраструктурним пројектима, у којима је Бијељина у протеклом периоду један од лидера – навела је Станишићева.

Јахорина – Богдановић – Међународна конференција о водама

 

Предсједник Удружења за технологију воде и санитарно инжењерство из Београда Предраг Богдановић рекао је да ће на скупу бити говора о недостатку кадра, што је, како је навео,

основни проблем у овој ђелатности.

 

У оквиру конференције отворена је и изложба “Савремена технологија, опрема и постројења за водовод и канализацију”, на којој су домаћи и страни произвођачи представили технологију и опрему, прибор и материјал из ове области.

 

Организатор 19. Међународне конференције “Водоводи и канализациони системи” је Удружење “Водоводи Републике Српске” у сарадњи са Удружењем за технологију воде и санитарно инжењерство из Србије.

 

Kонференција се одржава у хотелу “Термаг” на Јахорини од данас од петка, 31. маја, под покровитељством Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и предсједника Републике Српске.

ИЗВОР:СРНА