Касни сјетва пшенице на подручју Лијевче поља

На подручју Лијевче поља, ове године планирано је да се засије 8.600hа пшенице. Оптимални рок сјетве пшенице на овом подручју је од  10. па до краја октобра. До данас је засијано 60 одсто од планираних површина. Основни разлог кашњења сјетве је тај што је у периоду до 20. октобра била изражена суша, што је онемогућило извођење да се припреме за сјетву. Након тога имамо период са израженим честим  падавинама у већим количинама, што је такође проузроковало одлагање припреме и сјетву пшенице.

Препоручује се пољопривредним произвођачима чим дозволе временски услови, да наставе са сјетвом уз обавезно повећање сјетвене норме 10- 15 одсто. До сада пшеница која је посијана у оптималном року сјетве је у фази развоја 2- 3 листа, а пшеница, која је засијана у каснијем периоду, је у фази клијања и ницања.

Није пожељна ни прерана сјетва јер младе биљке пуно израсту, стабљика је  танка,  издужене су и изложене су полијегању и нападу  болести и штетних инсеката. Ни прекасна сјетва није пожељна јер младе биљке се слабо развију до зиме, њежне су и мање отпорне на ниске температуре. За пшеницу најбоље температуре за клијање, ницане и почетни пораст су од 14- 20 степени Целзијуса . Ако је пшеница посијана у оптималном року сјетве, добро укоријењена може да издржи голомразицу и ниске температуре до – 20 степени, а под снијегом може да издрже чак и ниже температуре .