Кале и аустралијски еукалиптус расту у пластеницима у Александровцу

Да се и у Републици Српској може бавити производњом цвијећа и од тога лијепо живјети, примјер је Горан Рашковић из Александровца. Он је и један од највећих произвођача резаног цвијећа, који има нешто више од једног хектара разног цвијећа и украсног зеленила, од чега око половине узгаја под пластеницима. Њега су јуче обишли и представици Ресора за пружање стручних услуга.

– На овом подручју има веома мало узгајивача цвијећа и углавном су то, произвођачи саксијског цвијећа, а резаног не познајем никога у овом региону. Производња тече током цијеле године, додуше зими знатно мање и у отежаним условима, али имам тржиште у цијелој БиХ. Углавном откупљују цвјећаре, али и појединци долазе код мене и купују. Исплати се бавити овим, али је пресудна љубав према цвијећу, и ово је прву пут у животи да радим нешто што волим. Задовољан сам потражњом и успијем све што произведем да продам, јер сам знатно конкурентнији са цијенама од увозника, а квалитет је, код појединих врста чак и бољи него увозно. Веома сам поносан на кале, које знају нарасти и по 1,70cm, људи то не могу да вјерују. Изузетног су квалитета, и тврдим да моје кале могу стати на црту са холандским, и да би биле можда чак и боље, иако сви знамо да је Холандија највећи произвођач цвијећа. Скоро половину моје производње чине кале – нагласио је Рашковић.

Саднице, углавном производи сам. Каже да је то тежи, дужи и мукотрпнији посао до финалног производа, али исплатнији с обзиром на цијену нових садница.

-Имам још 6 врста цвијећа, и двије врсте украсног зеленила. Ове године сам почео експеримент са еукалиптусом, увезао сам сјеме, и ево сада узгајам и њега, па ћемо видјети како ће проћи током зиме.Веома сам задовољан узгојом еукалиптуса, за сада, јер не тражи пуно посла. То је аустралијско дрво које има љековита својства, а тражено је и за декорације у цвјећарству.  У понуди сада има и украсни купус, невјероватно лијеп цвијет који изгледа као љубичаста ружа  – каже Рашковић и додао да је и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде препознало узгој цвијећа, као добру врсту производње, на чему је он веома захвалан.

-Имам у плану да покренем удружење које ће окупљати цвјећаре, гдје ћемо размјењивати искуства, идеје али и проблеме и борити се да ову производњу подигнемо на већи ниво. Производим све што се у нашу државу увози, а моји производи су и јефтинији купцима али и квалитетнији јер су доступни одмах, не подлијежу дуготрајном транспорту. На овај начин новац остаје у нашој држави, потражња за цвијећем је велика и сигурно се можемо угледати и на сусједну Србију која је постала један велики произођач цвијећа – истакао је Рашковић.