Jesenja sjetva produžena i neujednačena

Vremenske prilike omogućile su ratarima da sjetvu ozimih usjeva počnu u optimalnom agrotehničkom roku. Međutim kod većine poljoprivrednih proizvođača, zbog nedostatka padavina u tom periodu, zemljište je bilo suvo, nestrukturno, pa je samim tim, i sjetva bila na neki način otežana.

-Upravo iz tih razloga, sjetva je neujednačena i produžena van optimalnog agrotehničkog roka. Trenutno stanje zasijanih površina je šaroliko. Zbog suve jeseni i otežane sjetve, klijanje i nicanje usjeva je neujednačeno. Slika sa terena nam pokazuje da imamo parcele u kojima u jednom dijelu je usjev nikao, a u drugom ga dijelu nema – rekao je Đorđe Glišić iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

Ohrabrujuća okolnost je ta što je za nekoliko dana palo oko 30 litara kiše i što su temperature vazduha iznad višegodišnjeg prosjeka što će, svakako doprinijeti da ono sjeme koje nije klijalo i nicalo sada ima dobr izgled da klija i niče i da se adekvatno pripremi za zimski period.

– Sve ovo ide u prilog činjenici da sjetvu treba nastaviti, da oni koji nisu obavili sjetvu, urade to što prije jer postoje godine kada je sjetva kasnila, a dala mnogo bolje rezultete u odnosu na onu raniju, upravo zbog ovakvih vremenskih prilika. Poljoprivredni proizvođači, koji do sada nisu obavili sjetvu treba da to što prije urade i povećaju normu tretiranja, za nekih 10 do 15 procenata. Veće količine sjemena nisu za preporuku, jer u slučaju blagih zima možemo imati bujne usjeve koji su podložni napadu patogena i polijeganju. U slučaju jakih zima povećane norme tretiranja za 10 do 15 procenata će biti sasvim dovoljne da nadoknade biljke koje su izmrzle – objasnio je Glišić.

Više pogledajte OVDJE