Из године у годину се све чешће јавља напад гриња на виновој лози. И ове године су се у неким виноградима у виду јачег напада појавиле  гриње (Calepitrimerus vitis i Eriophyes vitis).

На подручју Бањалучке регије примјећени су симптоми напада гриња на виновој лози па су власници окућница са виновом лозом, тражили савјет како да се „изборе“ с овом појавом.

На терену је установљено  да се заиста ради о агресивном нападу лозине гриње шишкарице, (Eryophies vitis), узрочнику еринозе која, најчешће, не наноси веће штете виновој лози, сем у случају кад се пренамножи.

У зависности од типа оштећења, симптоми на виновој лози могу бити различити.

Први и класични тип симптома, који смо имали у конкретном случају, је ериноза лишћа када се на лицу листа јављају деформације у виду брадавичастих израштаја испуњени ситним грињама бјеличасте боје. На наличју листа се јављају удубљења испуњена вунастом превлаком што често може довести до погрешног закључка да је у питању пламењача винове лозе. И вунасте превлаке су такође испуњене колонијом гриња. У зависности од сорте, ова превлака касније може добити црвенкасти (рђасти) или љубичасти сјај што, на крају, доводи до сушења листова, а гриње из таквих листова прелазе на млађе дијелове биљке.

Други тип оштећења се јавља на пупољцима, гдје презимљава одрасла гриња, изазивајући изумирање појединих пупољака и деформацију  ластара у виду кратких интернодија, формирајући розетну у облику „вјештичине метле“, или цик-цак раста ластара.  С обзиром да се налазе у пупољку, гриње се у нове засаде могу пренијети зараженим садним материјалом, или калемљењем у истом засаду путем заражене племке.

Трећи тип оштећења је увијање лишћа, као последица сисања сокова, без појаве вунасте превлаке. Лист добија цилиндричан облик  и најјаче је изражен на вршном лишћу које мијења боју из зелене у смеђу и на крају отпада.

С обзиром да је при крају вегетациони период, виноградарима је препоручено да сада изоставе мјере заштите, али да обавезно изврше зимско третирање с неким од уљних инсектицида (црвено, бијело, плаво, минерално) у вријеме отварања пупољака како би средство доспјело до гриња које су ту презимиле. Поред наведених инсектицида, у новије вријеме, се користе и показала су добре резултате и средства на бази сумпора.

Поред хемијске заштите, лозине гриње имају и велик број природних непријатеља, посебно предаторских гриња.

Виноградари, односно власници окућница с виновом лозом треба да се на вријеме обрате свом савјетодавцу како се не би поновило исто стање и идуће године.