Jak mraz ponovo nanio štetu voću

By 01/04/2020Najnovije

U noći 31.03./01.04. u istočnim, zapadnim i sjevernim krajevima Republike Srpske zabilježen je jak mraz koji je, već sada se može reći, katastrofalan za sve voćne vrste. Temperature su se, u zavisnosti od područja kretale od 0.2 0C u pojedinim selima u Lijevče polju, -4 u Bijeljini, -5.6 u Kozarskoj Dubici, -5 u okolini Banjaluke i Prijedora, do čak -8 0C ( pojedina sela u opštini Gradiška i Prnjavor ), dok su na višim nadmorskim visinama temperature bile još niže.

Šljiva, kruška, breskva, trešnja i višnja, bile su u fazi punog cvjetanja, dok su pojedine sorte jabuka bile na početku ili pred cvjetanje. Najveći problem je što se temperatura, u većini krajeva, spustila ispod nule već oko 23.00 časa i što je još uvijek u minusu tako da su voćari, koji orošavaju svoje voćnjake, u problemu jer je pitanje da li će imati dovoljno vode za orošavanje pošto se temperatura neće podići iznad nultog podioka još barem dva časa.

Voćne vrste, na većim nadmorskim visinama, u fazi su pred listanje i moguće je da će šteta biti manja.

Meteorolozi i za noć 01.04./02.04., takođe, predviđaju mraz i slične temperature kao noćas, tako da se mogu očekivati još veće štete u voćnim zasadima.