Јак мраз поново нанио штету воћу

У ноћи 31.03./01.04. у источним, западним и сјеверним крајевима Републике Српске забиљежен је јак мраз који је, већ сада се може рећи, катастрофалан за све воћне врсте. Температуре су се, у зависности од подручја кретале од 0.2 0C у појединим селима у Лијевче пољу, -4 у Бијељини, -5.6 у Козарској Дубици, -5 у околини Бањалуке и Приједора, до чак -8 0C ( поједина села у општини Градишка и Прњавор ), док су на вишим надморским висинама температуре биле још ниже.

Шљива, крушка, бресква, трешња и вишња, биле су у фази пуног цвјетања, док су поједине сорте јабука биле на почетку или пред цвјетање. Највећи проблем је што се температура, у већини крајева, спустила испод нуле већ око 23.00 часа и што је још увијек у минусу тако да су воћари, који орошавају своје воћњаке, у проблему јер је питање да ли ће имати довољно воде за орошавање пошто се температура неће подићи изнад нултог подиока још барем два часа.

Воћне врсте, на већим надморским висинама, у фази су пред листање и могуће је да ће штета бити мања.

Метеоролози и за ноћ 01.04./02.04., такође, предвиђају мраз и сличне температуре као ноћас, тако да се могу очекивати још веће штете у воћним засадима.