Јагњење оваца и поступак при јагњењу

Ако смо овцама обезбиједили оптималне услове држања, исхране и здравствене његе, оне могу несметано да се јагње током читаве године. Ипак је прољеће, а нарочито мјесец март, период када се овце најчешће јагње. То су домаће животиње које релативно лако доносе на свијет своје младе, иако то неријетко може бити проблем, нарочито ако су у питању двизице које носе близанце.

Ипак, највећи проблем у смислу губитка младунчади дешава се када се овце јагње ноћу тј. када овчари нису у прилици да на најбољи начин испрате ток порођаја. Иако овчар не може да одреди вријеме јагњења, а не може ни дежурати цијелу ноћ код стада, ипак је потребно да на вријеме обезбиједи потребне услове приликом јагњења и колико год је то могуће организује обилажење стада ноћу, како би се могло притећи у помоћ ако је то потребно. Када су у питању услови смјештаја оваца које требају да се јагње, препорука је да породилиште треба да буде одвојени дио у овчарнику или засебан простор, ако се ради о озбиљним фармама. Подразумјева се да та просторија мора да буде прозрачна и са довољно свјетлости. Простирка треба да буде чиста и сува, а пожељно је да температура у породилишту буде од 10-150С. Идеално  би било да се породилиште подијели на боксове са по двије до три овце, с тим да подна површина бокса износи око 2 m2 , а прозор да буде најмање 10% површине пода. Просторија  за јагњење оваца  треба да је на вријеме очишћена и дезинфикована, а зидови и плафон на просторији окречени.

Што је ближи период јагњења, животиња постаје немирнија, прави гласно блејање и почиње да тражи мјесто за самоћу. Први знаци скорог јагњења видљиви су на око 5 дана прије јагњења. То се посебно примјети када се овца отежано креће, а нарочито у случају кад носи близанце. Тада родница почиње да отиче, виме нагло расте, а трбух се лагано спушта. Два до три дана пред јагњење уочавају се „гладне јаме“, па је овцу потребно припремити за јагњење. Вуну на репу и око роднице је потребно ошишати, као и на предњем дијелу задњих ногу, те испод трбуха и око вимена, да би јагње лакше нашло сису и да би могло несметано да сиса. Такође, пред јагњење овца чешће лијеже, а ако је на испаши, примјећује се да све мање пасе. Тада је потребно овцу одвојити у бокс за јагњење, који је такође претходно припремљен.

Сам процес јагњења почиње контракцијом при чему из роднице мора изаћи водењак, који ће пукнути сам од себе – то је плодна вода. Ако је све у реду, онда се водењак брзо распрши а овца може да лиже течност која је исушена. Међутим, ако се не појави прасак, онда се мора интервенисати јер у том случају постоји опасност да плод угине.  Ако порођај нормално тече, најприје  ће се видјети предње ноге и глава јагњета, што значи да се јагње налази у природном положају и у том случају помоћ обично није потребна. Након неког времена (15-40 минута), младунче ће изаћи из материце, а пупчана врпца ће се сама распрснути. Овдје је потребно помоћи јер ће уста и нос јагњета бити у слузи коју треба уклонити. Затим, мајка мора лизати младунче да би запамтила његов мирис. Ако се потомство састоји више од једног јагњета, онда ће се родити једно по једно, јер више неће бити препрека у виду сужене материце. Тада је процес јагњења је завршен.