Израда узгојног програма у свињарству

Данас је на Пољопривредном факултету Универзитета у Бањалуци одржан радни састанак на тему израде узгојног програма у свињарству. Састанку су присуствовали помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Мирослав Бојић, представник Пољопривредног факултета у Бањалуци проф. др Стоја Јотановић, представник пољопривредног факултета у Новом Саду проф. др Иван Радовић као и представници Удружења пољопривредних произвођача.

На састанку је било ријечи о тренутном стању у сектору производње свиња као и о могућим рјешењима која ће довести до напретка овог сектора. Kонстатован је примјетан напредак у овој области те да Министарство пољопривреде издваја значајна средства за развој ове гране пољопривредне прозводње. Истакнуто је и да се повећава број корисника подстицајних средстава и да се повећава обим саме производње свињског меса. Из тог разлога је неопходно законски уредити ову област како би се она наставила развијати и у складу са тим је неопходно утврдити правац кретања како би ова стратешка грана била још развијенија и успјешнија.

Закључци скупа су да је потребно дефинистари узгајивачку структуру у Републици Српској. Узгаивачка стуктура, која ће се састојати од примарних произвођача, који ће пратити сопствену производњу, службе, која ће пратити контролу те производње и кровне одгајивачке институције, која ће дефинисати одгајивачке циљеве и програм достизања узгајивачких циљева.