Исхрана новорођених телади током зиме

Сваком новорођеном телету требамо осигурати оптималне услове у првим данима његовог живота како би се оно у будућности могло носити са стресним условима који су нажалост присутни на говедраским фармама. Телету треба обезбједити добре услове за живот без обзира да ли ће се оно користити за ремонт стада или као материјал за тов.

У односу на остале животиње, новорођени младунци краве су подложнији стресу због ниских температура. Веома мали проценат масти у тијелу отежава им задржавање топлоте, а самим тим омогућава лакше губљење исте. Прве три недјеље живота, стварање тјелесне масе телади зависи искључиво од млијечних доза. Kако би се спријечио губитак или пак претјерано додавање тјелесне масе код младунаца веома је битна правилна исхрана и збрињавање телади током зиме.

Исхрана – Телад треба напајати више пута у току дана са већим количинама млијека. Такође, како би се они лакше изборили са ниским температурама, додавати им мало чврсте хране. Младом телету је потребно пуно пажње. Након његовог рођења, постоји мноштво савјета за исхрану колострумом-хранити га што је прије могуће, хранити га што је чешће могуће и што је више могуће. Kолостум садржи бројна антитијела која штите теле од болести. Заступљеност имуноглобулина у колоструму врло брзо се мијења и после 12 часова опада на око 70%, а 24 часа по тељењу на само 40-50% количине која се налази у колоструму непосредно послије тељења краве. С друге стране и способност усвајања имуноглобулина од стране новорођеног телета, такође се стално мјења и ограничена је на првих 24-30 часова живота. Због тога је неопходно да исхрана телади колострумом започне већ 1-2 часа по тељењу и да се у току првих 24 сата обавља у 5-6 наврата са количинама од по 0,5 – 1 kg.

Вријеме –  Уколико планирамо да промијенимо програм исхране телади, потребно је унапријед направити план и одредити датум када ћемо то урадити. Уколико то урадимо у јесен, морамо се држити тог програма све до прољећа. Најгоре што једно теле може да доживи јесте промјена правила.

Вода – Младунци морају добити свјежу топлу воду одмах након млијека. Младунци ће знати да цијене и награде ваш труд тиме што ће јести више зрнасте хране и наставити да добијају на тјелесној маси током зиме.

Стартер смјеша – Чак и током хладних мјесеци, веома је важно да водите рачуна о стартер смјешама. Потребно је да телад поједу што је више могуће неког квалитетног концентрата, зрневља кукурза и неких других житарица. Оне подстичу развијање бурага и његове микрофлоре.

Окружење – Сува и чиста просторија без промаје, као и чиста слама за младунце идеалне су током зимских мјесеци. На тај начин теле ће сву топлоту и енергију задржавати за себе, јачати имунолошки систем и брже се развијати. Стаја би требала имати најмање 12° С. Боље је да је температура 15-16° С. Новорођеном телету потребно је  врло мало времена након рођења да се аклиматизује. Након 6 сати савршено држе ноге.

Припремање млијека – Млијеко које се припрема током екстремно ниских температура брзо ће се охладити напољу. Најбоље је да се загријава млијеко на температури од 35 до 40° С. Тако загријано млијеко помјешати са хладним које је стајало напољу. Тако ће температура млијека достићи идеалну температуру приликом конзумирања. Пожељно је да поседујемо термометар како бисмо могли да одредимо температуру.