И данас настављена подjела сјетвених пакета

На подручју Пољопривредног кластера “Стара Херцеговина” данас је, захваљујући Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, подијељено 1.000 сјетвених пакета, од чега 206 на подручју Требиња, 54 на подручју Берковића, а 68 у Љубињу.

Представник Подручна јединица Требиње Игор Томашевић, истакао је да је ресорно министарство предузело низ мјера у помоћи пољопривредним произвођачима.

“Наша намјера је била да помогнемо и малим произвођачима, поготово из социјално угрожених категорија који се можда примарно и не баве пољопривредном производњом”, каже Томашевић.

Он је нагласио да је Министарство обезбиједило 2,5 милиона KМ за набавку 9.000 сјетвених пакета за подручје цијеле Републике Српске, а у Херцеговину је стигло 1.000 пакета.

Пољопривредним произвођачима из Билеће данас је подијељено 140 сјеменских пакета за прољећну сјетву.

Kонтролни асистент Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Дарко Марковић рекао је да се ова активност спроводи у складу са закључком Републичког штаба за ванредне ситуације.

“Пакети се састоје од сјеменског и садног материјала и минералних ђубрива. Читав аранжман сноси Министарство из ИФАД пројекта. Заинтересованост је велика, на нивоу Републике Српске планирано да буде подијељено 9.000 пакета, прецизирао је Марковић.

Марковић је навео да је вриједност пакета око 300 KМ, а садрже повртларска сјемена, кромпир, лук, цвеклу, минерална ђубрива и прскалице.

“Надам се да ће произвођачи озбиљно схватити програм подршке и максимално искористити овај сјеменски материјал, да ће засијати пољопривредне површине и на тај начин обезбиједити прехрамбену сигурност за себе и своје породице”.

У општини Лакташи данас је подијељено 300 сјетвених пакета, које је донирало Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и још 60 пакета које је обезбиједила општина Лакташи.

У Челинцу су подијељена 133 пакета, у Kотор Варошу 100, а у Kнежеву 131 пакет.

У Приједору је подијељено око 150 пакета. У Kозарској Дубици 207, а 64 у Оштрој Луци.

У општини Соколац данас је подијељено 80 пакета. На подручју општине Источна Илиџа подијељено је 60 бесплатних сјеменских пакета. Данас је завршена подjела сјетвених пакета и у општини Хан Пијесак за 80 корисника и тиме је завршена подjела пакета за све општине које покрива ПЈ Соколац

У Добоју је данас подијељено 185 пакета, а у општинама Доњи Жабар, Пелагићеву и Петрово  подијељено је по 90 пакета.

У Броду је данас извршена подjела 130 пакета пољопривредног материјала за сјетву.