Гриње нападају краставац у Семберији

На подручју Семберије на усјевима краставца у заштићеном простору, уочено је присуство гриња. Гриње се сматрају једном од најзначајнијих група зглавкара у заштићеном простору, било да се разматрају као врсте које наносе штете усјевима, било као природни непријатељи који се користе за биолошку контролу штетних инсеката и гриња. То су полифагне штеточине, изузетно малих димензија, које могу да направе велике штете на усјевима уколико наступе велике врућине и суво вријеме, које им погодује за развој. Услијед јачег интензитета напада могу да  доведу до потпуног  сушења и опадања листова. Управо због таквог брзог пропадања засада, понекад произвођачи сматрају како им је усјеве “спалила пламењача”, а заправо су на својим културама имали присутан јак напад гриња. На подручју Семберије најзначајније су двије врсте: копривина гриња (Tetranychus urticae) и црвени воћни паук (Panonychus ulmi).

Копривина гриња (Tetranychus urticae)

Најполифагнија је од свих врста гриња паучинара. Јаја полаже у групама на наличју лишћа, гдје се одвија цјелокупно развиће. Хранећи се са наличја хлоропластима, на лицу листа проузрокује појаву жућкастих пјега, које се могу спајати и постајати браонкасте. Испреда обилну паучину која може захватити лишће и лисне петељке. Развоју погодује висока температура >30 °C и ниска влажност ваздуха. У таквим условима развој једне генерације траје 8-12 дана па често изненади произвођаче поврћа.

 

Црвени воћни паук (Panonychus ulmi)

Полифагна штеточина која може нанијети велике штете усјевима, посебно у сушним годинама. С обзиром на то да развој једне генерације гриња траје само 7-10 дана, врло је важно да се третирањем сузбију сви развојни стадијуми да не би дошло до њиховог поновног јављања у још већем броју током вегетације. Паук се храни са наличја листа, услијед чега се смањује производња храњивих материја, па су плодови ситни. На нападнутном лишћу прво се појављују жућкасте тачкице, које убрзо попримају љубичасто-смеђу боју. Ове тачкице се спајају и лист се суши. Црвени воћни паук има ларве које су карактеристичне наранџасте до црвене боје, дужине 0,2-0,5 милиметара.

 

Мјере заштите

Уколико се прегледом установи присуство гриња на наличју листа, препоручује се примјена акарицида. Уз акарициде препопручује се и употреба оквашивача, како би акарицид имао ефикасније дјеловање. Штеточина се сузбија само ако пређе критични праг штетности (2-3 паука на 30 до 40 одсто листова). У циљу сузбијања штеточине користе се акарициди на бази активне материје „абамектин“ који има изузетно дејство и на минере, трипсе и неке мољце. Због фотолабилности, препорука је да се препарати  примјењују у раним вечерњим сатима. Приликом примене препарата обавезно се треба придржавати упутства за употребу и поштовати прописане каренце.