На подручју Семберије усјеви соје се налазе у фазама цвјетања и почетка формирања махуна. Прегледом усјева на појединим парцелама, установљено је присуство гриња. Суво вријеме и високе температуре погодовале су развоју ових штеточина. Симптоми оштећења су најизраженији на ивичним дијеловима парцела. Гриње се налазе на наличју лишћа гдје се хране сисајући биљне сокове. У таквим условима лист добија жуту, затим црвенкасту боју, суши се и отпада, а са доње стране листа налазимо паучинасте нити.

Уколико се не прати њихова појава, у повољним условима за њихов развој може доћи до знатног смањења приноса. Услијед јачег напада смањује се интензитет фотосинтезе, биљке заостају у порасту и формирају мање и ситније махуне.

Пољопривредним произвођачима се препоручује редован обилазак парцела, нарочито ободних дијелова у циљу утврђивања присуства гриња. Уколико се региструје њихово присуство, препоручује се примјена регистрованих акарицида на бази абамектина, фенпироксимата и сл. ради спречавања даљег ширења.

Ако се на вријеме утврди присуство гриња, довољно је само једним крилом прскалице третирати ивичне појасеве парцела како би се спријечило њихово даље ширење у унутрашњост усјева. Због истовременог присуства свих стадијума развића штеточине, третирање након 7 – 10 дана треба поновити, по могућности са другим акарицидом. Спровођење третмана се препоручује у вечерњим часовима због високих дневних температура и фотолабилности препарата.